Další demonstrace proti složení Rady Jihočeského kraje, respektive obsazení postu krajské radní pro školství a kulturu komunistkou, se na Piaristickém náměstí v Českých Budějovicích uskuteční v úterý 18. prosince od 17 hodin.

Zástupce studentů Dominik Hořejší vysvětlil, že tento den zvolili protestující symbolicky. „Připomeneme si totiž první výročí úmrtí Václava Havla," upřesnil.

Na protestní shromáždění studenti pozvali i hejtmana jihočeského kraje Jiřího Zimolu (ČSSD). Učinili tak otevřeným dopisem, který mu adresovali.

„Dvakrát jste již odmítl naši nabídku, v níž vám chceme dát prostor a šanci promluvit ke znepokojeným občanům na našem shromáždění. I přesto vás zvu na naše třetí shromáždění. Věřím, že si tuto šanci nenecháte ujít," napsal hejtmanovi v dopise Dominik Hořejší.

Jiří Zimola už dříve sdělil, že protesty, které studenti pro svůj odpor ke krajské koalici zvolili, považuje za neadekvátní. Zdůvodnil to tím, že po schůzce s hejtmanem se studenti zavázali k pořádání studentského shromáždění, nikoliv demonstrace. Do studentského shromáždění ale měl podle Jiřího Zimoly protest konaný 17. listopadu na centrálním náměstí hodně daleko.