Názvem byl Dokážeš pomoci?

„Kurz se koná letos podruhé, protože loni měl velký úspěch, tak mě vedení gymnázia znovu oslovilo. Proškolili jsme bezplatně ve svém volném čase všech 16 tříd zhruba po 30 lidech. O naše školení má nyní zájem také jindřichohradecká obchodní akademie,“ sdělila hlavní organizátorka Jitka Čechová. A co se ve škole vlastně dělo?

V gymnáziu byly třídy označené cedulemi s názvy jednotlivých úrazů. Studenti střední zdravotnické školy spolu se studenty Gymnázia Vítězslava Nováka si připravili na figurínách i figurantech různé situace a zranění. Jedním z nich byla například otevřená zlomenina dolní končetiny.

„Na ránu přiložíme sterilní obvaz a uvážeme jej dole, aby na ni nebyl vyvíjen tlak. Zraněný nám mezi tím může upadnout do šoku, protože ztratil mnoho krve. Šok je stav, kdy srdce zběsile pumpuje, ale nemá krev. Zvedneme mu proto neporaněnou nohu do výše, aby se do srdce krev dostala,“ vysvětlila přítomným studentka 3. ročníku gymnázia Veronika Maříková a zároveň předvedla na figurantovi Sandriku Bednářovi. A jak jsou na tom studenti, dokáží pomoci? „Po této názorné ukázce bych už věděla, co mám dělat, ale určitě bych měla strach. V realitě to jistě tak jednoduché není,“ tvrdí maturantka gymnázia Kristýna Večeřová.

Jednou z dalších záchranných akcí bylo umělé dýchání, které na figuríně předváděli studenti posledního ročníku Střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci Martin Jasanský a Lukáš Rejthar.

„Když si nevíte rady, což se stává, protože jste ve stresu, tak poslouchejte dispečera, který vám krok po kroku řekne, co máte dělat,“ radil žákům Martin Jasanský a také je vyzval, aby si resuscitaci zkusili sami.

Základem je podle jeho slov masáž srdce s 30 stlačeními a dva vdechy do ústní dutiny. Jiné je to však u dětí, kdy se přihlíží ke stavbě těla, u desetiletého dítěte je to jen 15 krát masáž a dva vdechy. U novorozence se provádí však pouze třikrát rychlá masáž dvěma prsty a jeden vdech, ale pouze obsah úst, nedýchat zhluboka. Miminko má malé plíce a mohlo by se mu ublížit.

„První pomoc bych poskytnout dokázala, ale určitě bych nejednala úplně klidně,“ uvedla studentka posledního ročníku gymnázia Nela Vaňásková. Další studentky Lenka Jelínková a Anna Gantnerová vysvětlily také, co dělat při popáleninách, omrzlinách, podchlazení, a také úpalu a úžehu.