V pondělí vstoupili třeboňští gymnazisté do stávkové pohotovosti, aby tak podpořili petici proti obsazení krajského resortu školství KSČM, kterou inicioval učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha, a následně o celé situaci informovali střední školy napříč krajem.„Nesouhlasili jsme s obsazením resortu školství komunisty," uvedl důvod založení petice její autor s tím, že původně byl jeho záměr spíše skromný. „Bral jsem to symbolicky, počítal jsem maximálně se stovkou hlasů, ale jak je vidět, lidí se o to zajímá čím dál víc a hlasy přibývají. Teď iniciativu převzali naši studenti a vyhlásili studentskou stávkovou pohotovost," informoval o dalším vývoji Martin Rosocha.

Na jindřichohradeckém gymnáziu se studentská samospráva sejde k jednání až dnes. „Z třeboňského gymnázia nám přišel informativní e-mail, který jsme předali studentům a další je na nich," uvedl ředitel jindřichohradeckého gymnázia Miloslav Vokáč s tím, že škola jako taková se k situaci vyjadřovat nebude.

Mezi samotnými studenty zatím zcela jasno není a názory se různí. „Já osobně jsem pro a petici jsem i podepsal," řekl Vítězslav Novák ze 4. C. Zároveň dodal, že tato situace sice není fér vůči osobě Vítězslavy Baborové, která resort školství v kraji nyní vede, ale petici podepsal proti komunistické straně jako takové. „Pokud bude stávka, tak bych do ní šel," dodal.

S jeho názorem tak úplně nesouhlasí Patrik Šimr, který je také členem studentské samosprávy jindřichohradeckého gymnázia. „KSČM bych sice nevolil, ale nemyslím si, že proto musí nutně špatně tento resort vést. Podle mě je to předsudek. Podle mě by se mělo počkat, až jak se projeví," rozvedl a dodal, že to hlavní, co mu ta této situaci vadí, je zneužití historie. „To, že se to směřuje k 17. listopadu, se mi nelíbí. Tohle datum je podstatně vážnějším symbolem a nemělo by se takhle zneužívat," míní Patrik Šimr.

S dalšími studenty se shoduje také na tom, že je to výsledek demokratické volby. „Mě by navíc zajímalo, kolik lidí podepsaných pod tou peticí bylo u voleb a také koho volili, jestli by to vůbec přiznali," upozornil další student Pavel Vosecký.

Ani vedení jindřichohradecké obchodní akademie se k situaci nijak vyjadřovat nehodlá. „Je to iniciativa jiné školy, kdo chce, ať se pod petici podepíše," uvedl ředitel školy Josef Janda. Studenti se včera se zprávou teprve seznamovali a podle některých bude s největší pravděpodobností při této příležitosti svolána studentská rada. „Určitě o tom budeme jednat. Pokud vím, tak tady nikdo není moc spokojený s tím, jak volby obecně dopadly," potvrdil student OA Petr Koukal.

Obdobná situace je i na dačickém gymnáziu. „Naši studenti jsou o situaci myslím dobře informováni, nicméně zatím žádné signály o nějakých plánovaných akcích nemám," řekl tamní ředitel Aleš Morávek a dodal, že škola zřejmě nic dalšího sama iniciovat nebude.

Na jindřichohradecké Střední zdravotnické škole celou situaci ohledně petice i stávkové pohotovosti projednají všichni společně. „E-mail z Třeboně nám přišel v úterý ráno, předala jsem ho dál pedagogům a žáky budeme informovat," uvedla ředitelka SZŠ Běla Picková s tím, že následně dojde k jednání a domluví se, jak na nastalou situaci budou reagovat.

Petra Jouzová