Do Jindřichova Hradce totiž přijeli na výměnný pobyt studenti z německého partnerského města Neckargemündu už po dvacáté. U příležitosti kulatého výročí se včera v Gymnáziu Vítězslava Nováka v Jindřichově Hradci uskutečnila oslava s kulturním programem. Společně se studenty se na půdě gymnázia sešli zástupci z obou měst a škol.

„Letošní studenti mají štěstí, že přijeli zrovna ke 20. výročí. Jsem rád, že partnerství mezi mladými lidmi a školami existuje. Mladí lidé už nejsou zatíženi vztahy mezi českým a německým národem, které panovaly v první polovině 20. století. Čas je milosrdný a ve studentech je naděje, že partnerství bude pokračovat dál,“ řekl u příležitosti významného jubilea starosta Jindřichova Hradce Karel Matoušek.

Partnerství začalo v roce 1990 výměnnými pobyty žáků gymnázií v Jindřichově Hradci a Neckargemündu. V roce 1996 pak podepsali zástupci obou měst smlouvu o vzájemném partnerství.

„Před dvaceti lety jsme se poprvé potkali a při společné akci jsme osazovali stromky bývalé pásmo Železné opony. Dnes je tam už vzrostlý les a hranice je volná. Partnerství potřebuje někoho, kdo by se o něj staral, a proto jsem rád, že na obou stranách je dostatek žáků, kteří se zúčastňují výměnných pobytů,“ zavzpomínal ředitel jindřichohradeckého gymnázia Miloslav Vokáč.

Někteří studenti se účastní výměnného pobytu už po několikáté. „V Neckargemündu už jsme jednou byli. Moc se nám tam líbilo, měli pro nás připravený velmi dobrý program. S německými studenty navštívíme tento týden společně Prahu a Výtvarné dílny v Děbolíně, v Jindřichově Hradci pak například Muzeum fotografie,“ sdělili nadšené studentky třídy 3.B Michaela Kubová a Lucie Jeroušková.

Na závěr oslavy promluvili místostarosta Winfried Schimpf a učitelka a vedoucí partnerských vztahů Susanne Schweinfurth z Neckargemündu.

„Jsme pyšní na výjimečné vztahy, které jsme poznali v krásném regionu v Jindřichově Hradci. Naše partnerství trvá už 20. let. Přátelství se nejvíce pozná v obtížné době, proto se nejvíce osvědčilo v roce 2003, kdy nám až do základů vyhořela naše škola. Tehdy jsme od města Jindřichův Hradec dostali velký dar, který nám pomohl školu znovu postavit. Toto gesto bylo výjimečné a vzpomínky na tuto událost nás velmi zasáhly. Naše přátelství je velkým přínosem pro porozumění mezi národy a jednotlivými lidmi,“ komentovala Susanne Schweinfurth, která zároveň předala do rukou ředitele gymnázia Miloslava Vokáče obraz nově vystavěné školy v Neckargemündu.

„Nevím jestli budu mít ještě příležitost být u 40. výměny, ale věřím, že se to podaří. Pro žáky, kteří se nezúčastnili výměnného pobytu a nebyli v Neckargemündu, jsem přivezl CD, na kterém si mohou prohlédnout naše město,“ uvedl místostarosta Winfried Schimpf.