Po loňské premiéře se Svatováclavské slavnosti podruhé odehrají v Jindřichově Hradci. Vše vypukne v sobotu v 10 hodin na náměstí Míru, kde budete moci navštívit řemeslný jarmark, okoštovat burčák i víno a pobavit se při muzice. Na pódiu se až do 18 hodin postupně vystřídají Babouci, cimbálová muzika Varmuža, Pragtet s písněmi Jaroslava Ježka a Karla Hašlera a Claymore, kteří hrají gaelic-rock inspirovaný skotskou a irskou hudbou. Letošní novinkou pak bude pojízdná pekárna, ve které přímo na místě budou pod rukama šikovných pekařů a pekařek vznikat vynikající štrúdly.

Svatého Václava si připomenou také v Třeboni. I na tamním Masarykově náměstí program začíná v sobotu v 10 hodin, a to příjezdem samotného krále Václava. Poté se již na pódiu budou střídat jednotliví vystupující, například mažoretky, venkovská dudácká muzika Bedrník, bavorská dechovka Blaskapelle Kreuzberg nebo jihočeská Budvarka. Těšit se můžete i na ukázky sabrage, tedy odsekávání lahví šampaňského šavlí, nebo kování koní a další řemesla.

Oslavě svatého Václava je věnován rovněž koncert v kostelíku sv. Jana Křtitele v Deštné. V sobotu od 16 hodin zde vystoupí pěvecký soubor Lípa, hudební soubor sv. Jana Křtitele a hosté. Kromě básní, písní a árií z oper se můžete těšit na povídání o historii kostelíka a léčivých lázní.