Řež, která zlomila páteř císařským vojskům. Padlo při ní okolo sedmi tisíc vojáků a letos si na ni opět můžete přijít zavzpomínat. Skupinka nadšenců z Tábora a Mladovožicka totiž připravila už třetí rekonstrukci bitvy.

Těšit se můžete na vojenské střetnutí císařské armády se Švédy, které skončí jak jinak kapitulací císařského maršála Hatzfelda.

DO ÚTOKU!

Bitvy se zúčastní 150 nadšenců a kromě mušketýrů a pikanýrů uvidíte také obsluhu čtyř kanónů. Dojde i na souboje muže proti muži.

Vlastní bitva se koná v sobotu v Jankově, na pomezí Voticka a Táborska. Ve 13 hodin se vojska seřadí na jankovském náměstí a společně odtáhnou na bojiště.

Jak sdělila jedna z organizátorek akce, učitelka základní školy v Sezimově Ústí Věra Vichrová, diváci budou mít možnost si dopodrobna prohlédnout vojenské ležení. „Návštěvníci si také můžou promluvit s vojáky či vzít do ruky zbraně, které se v době třicetileté války používaly," dodala Věra Vichrová.

Poté dojde na ukázku výcviku jednotlivých vojenských složek a po uctění památky padlých dojde na samotnou bitvu. Začne kolem 15. hodiny a potrvá hodinu. „Budeme se snažit předvést vybrané okamžiky, které se u Jankova opravdu odehrály," vysvětlila Věra Vichrová.

STŘEDOVĚKÉ RECEPTY

Večer před bitvou, v pátek od 18 hodin, můžou nedočkavci navštívit votický klášter, kde bude umístěn hlavní stan švédského generála Torstenssona, který bude na místě plánovat sobotní bitvu.

Na místě ochutnáte recepty z kuchařek ze 17. století či pivo vařené historickým způsobem. Po sobotní bitvě bude večer akce pokračovat šermířským plesem v Jankově.

Akci společně připravili obec Jankov, město Votice, Císařský regiment z Tábora a Jankovští žoldáci z Mladé Vožice a Jankovské Lhoty.

Kam o víkendu na jihu Čech

Táborsko

Víkend nabídne maškarní průvody

Táborsko - Zítra se koná již 50. ročník masopustního průvodu v Myslkovicích. Od zámku vyjde ve 14 hodin a projde obcí. Večer se koná na zámečku maškarní zábava. Masopustní veselí si můžete užít zítra také na Housově mlýně v Táboře. V 10 hodin začne rytířský turnaj žáků A.K.A. Akademie rytířských umění, po obědě bude následovat od 14 hodin přednáška Jakuba Smrčky na téma masopust, od 15 hodin prohlídka filmové zbrojnice a od 16 hodin masopustní veselí. V Chýnově se masky sejdou zítra ve 13.30 hodin před školou, odkud se vydají do města. Jistebnické maškary se začnou připravovat zítra od 9.30 hodin v kulturním domě. Do průvodu vyrazí v 10 hodin z náměstí. 

Jindřichohradecko

Divadelní spolky svedou boj

Dačice - Už sedmnáctý ročník Dačického kejklování, přehlídky amatérského a hudebního divadla, začíná dnes večer v dačickém kulturním domě Beseda. Jako první vystoupí v 17 hodin soubor Prácheňská scéna v Písku se svou komedií Tenor na roztrhání. Po něm v osm hodin následuje spolek z Blatné s představením Postřižiny z postřižin.

Časy sobotních her jsou 9:30, 14, 17:30 a 20:30 a vystoupí při nich divadelní soubory z Českých Budějovic, Tábora a Týna nad Vltavou. Nedělní termíny představení spolků z Lužnice a Strakonic potom připadají na desátou dopoledne a druhou odpoledne. Vyhlášení výsledků a předání cen se bude konat v neděli od půl páté odpoledne. Účinkující soubory mezi sebou bojují o postup na celostátní přehlídku Divadelní Piknik Volyně.

Českokrumlovsko

Po krátké pauze ožívá muzeum

Český Krumlov - V hlavních výstavních sálech přízemí Regionálního muzea v Českém Krumlově je aktuálně k vidění zahajovací výstava muzejní sezony 2017 „Lea Konvalinková. Restaurátorské práce a křídla motýlí". Výstava, která představuje autorčinu dlouholetou spolupráci s muzeem při restaurování děl z fondu výtvarného umění, ale i její současnou volnou tvorbu, byla slavnostně otevřena ve středu. 

The Beatles budou skoro jako praví

Horní Planá - V sobotu od 20 h zahraje v sále místního KIC skvělý revival z Kladna, který představí dokonalou kopii koncertu legendárních Beatles. Důkazem kvality je i to, že skupina byla pozvána do Liverpoolu, kde v legendárním Cavern Clubu odehrála tři vystoupení a absolvovala interview a živý koncert v pořadu On The Beat na Liverpool BBC Merseyside Radio, což se žádné neanglické skupině nepodařilo. 

Strakonicko

Maltézský sál obsadí loutky

Strakonice - Loutkové divadlo a pohádka jsou tématem výstavy loutek ze sbírek a depozitu Národního muzea. Vernisáž ji zahájí v sobotu 4. března v 16 hodin v Maltézském sále na hradě. Její součástí bude komentovaná prohlídka části expozice. Výstava Národního muzea je pořádána ve spolupráci s Městským kulturním střediskem Strakonice a potrvá do 26. března. Je předznamenáním přehlídky Skupovy Strakonice. 

Výstava fotografií, koláží a obrazů

Vodňany - Výstava Pelmel je název výstavy fotografií, koláží a obrazů Miloslava Kadocha, Jitky Řepové a Martina Řepy, která začne v prostorách Městského kulturního střediska Vodňany. Vernisáž bude v sobotu 4. března ve 14 hodin a její součástí bude performance taneční skupiny Mawaddah. Výstava potrvá do konce března. 

Prachaticko

Děti si ještě užijí karnevalové veselí

Husinec, Lenora - Zítřejší odpoledne bude v Lenoře a v Husinci patřit dětem a karnevalu. V Lenoře pořádá karneval Spolek žen v místní Sokolovně. Začátek je ve 14 hodin a vstupné dobrovolné. V Husinci začíná ve stejnou dobu Trollí karneval města Husince v tamním kulturním domě. Vstup je 40 korun. 

Jako předzvěst Štítku uvidí nejmenší muzikál

Prachatice - Pohádkový muzikál pro děti, kde mají hlavní slovo strašidla, odehraje na prachatických prknech Městského divadla Metropolitní divadlo z Prahy už zítra od 16 hodin. Jde o bonusové představení k přehlídce Štítek, která se koná za týden. Vstupenky jsou k mání v Infocentru na Velkém náměstí nebo on-line sytému Kulturních a informačních služeb za 80 korun. 

Písecko

Maškary mají sraz u Kamenného mostu

Písek - Zítra v pravé poledne mají na levém břehu řeky Otavy u zdravotnické školy sraz maškary. Průvod se o půl hodiny později vydá přes Kamenný most do historického centra města. Po celou dobu budou doprovod tvořit zásobovací vozy a drábové, kteří budou vybírat dobrovolné vstupné. Potom se maškary vrátí zpět na historický most, odkud shodí do Otavy někoho nebo něco, kdo či co jim vloni nejvíce vadilo.

Sběratelé budou vyměňovat i prodávat

Písek - Klub sběratelů pivovarských suvenýrů a Centrum kultury města Písek pořádají zítra burzu. Sběratelé zde budou mít příležitost vyměnit si, koupit nebo prodat nejen pivovarské suvenýry, ale také nálepky, odznaky, vlaječky, pohlednice a další předměty. Burza sběratelů začíná v Kulturním domě v Písku v 7.30 hodin. 

Českobudějovicko

Novinka pro fandy „blešáků"

Pořežany - Muzeum historických vozidel a staré zemědělské techniky v Pořežanech v zimě rozšířilo výstavy o další exponáty, například zemědělské techniky. Na zítřek ale připravilo další zpestření nabídky pro návštěvníky pořádá burzu pro všechny zájemce, nejen tedy o techniku. „Burza se bude konat od 7 do 15 hodin na parkovišti u muzea," upřesnil za pořadatele Ervín Jiříček a dodal, že tyto akce chtějí pořádat při muzeu pravidelně, každou první sobotu v měsíci. Nabídnout návštěvníkům burzy je možné cokoli, co už doma nemá využití a ostatním může udělat radost. 

Opět zahrají harmonikáři

Homole - Na sobotu se těší nejen místní občané, ale i přespolní, kteří sem přijedou na již 21. setkání harmonikářů. Této tradici bude patřit od 12.30 hodin sál zdejší hasičské zbrojnice, který naplní nejen hudebníci, ale také milovníci dobré zábavy. Každoročně mívají harmonikáři početné obecenstvo, které při vystoupeních nikdy nezůstává v klidu a harmonikáře doprovází zpěvem a často i tancem. Vždy výborná nálada a kvalitní hudební produkce opakovaně láká nejen starší generaci, ale i celé rodiny s dětmi. Strávit hezké sobotní odpoledne či možná večer je možné za vstupenku, která přijde na 70 korun. 

Horní Rakousy

Dny tance, muzikály, hvězdy, cirkus…

Linec - Dny současného tance v lineckém Posthofu zahájí zítra od 20 h „mistr magie tance" Holanďan Jakop Ahlbom rakouskou premiérou představení Horror. Vstupné od 22 eur. Festival potrvá do 29. dubna.

- Rainhard Fendrich zazpívá dnes od 20 h v TipsAreně. Vstupné od 40 eur.

- Dva muzikály budou v sobotu v Linci: v Brucknerhausu od 20 h Simply the Best, v Divadle hudby od 19.30 V 80 dnech kolem světa.

- Ruský národní balet uvede v neděli od 19 hodin v Brucknerhausu Labutí jezero. Vstupné od 41,70 eura.

- Dvojkoncert houslistky Christine-Maria Höllerové a klavíristky Keiko Hattoriové uvede dnes od 19 hodin v St. Georgenu díla Franze Liszta, Camille Saint-Saënse a dalších mistrů. (www.christinemariahoeller.at, www.lmssanktgeorgen.at)

- Mládežnický EUphonie orchestr studentů ze šesti měst Evropy vystoupí dnes od 19.30 na Brucknerově univerzitě. Na programu je mj. Američan v Paříži, Debussyho klarinetový koncert La Mer aj. Vstupné se nevybírá.

- Ženské filmové dny ve Welsu potrvají ode dneška do 10. března. První tři představení mají téma žena a víra: úvodní „Nebe čeká" (19.30) například pojednává o mladých ženách, které se nechaly nalákat tzv. Islámským státem k terorismu. Program na www.programmkinowels.at.

- V Neuhofenu zazní dnes od 20 h lidová muzika „odněkud mezi Alpami a Balkánem" v podání Alpkan.

- Na zámku Bernau ve Fischlhamu vystoupí v neděli od 11 h Hornorakouský Mozartův orchestr.

- Cirkus Louis Knie se až do 27. března „usadil" na Urfahru. Představení budou denně kromě úterý a středy, mezi hvězdami je i český žonglér Jan Navrátil.

- Výstava úspor energie je ode dneška do neděle ve Welsu (9-18).