Slavit tento významný den se stalo v Žíteči už tradicí, protože se letos konal už 6. ročník. Myšlenka přichystat místním obyvatelům oslavy s kulturním programem, podobně jako tomu bývalo dříve, napadla hostinského Milana Pilaře.

„Když jsme chystali první oslavy, netušil jsem, že budou mít takový úspěch. První ročník mi však bohužel utekl, protože jsem musel odcestovat. Když jsem přijel, slyšel jsem, jakou měla oslava návštěvnost a od té doby se snažíme přichystat ženám zábavu každý rok,“ vysvětlil počátek tradice Milan Pilař.

V žítečském kulturním sále se začali scházet lidé v sobotu od tří hodin odpoledne. Za základní organizaci Českého svazu žen, který se každoročně podílí na organizaci programu a občerstvení, přivítala přítomné Miloslava Krejčová a poděkovala za finanční příspěvky, které poskytl úřad městyse v Chlumu u Třeboně, Sbor dobrovolných hasičů v Žíteči a tamní myslivecké sdružení. Hlavním bodem programu bylo taneční vystoupení oblíbeného tanečního souboru Trnky Brnky z Rapšachu, které se přítomným moc líbilo. Soubor předvedl tři tance a sklidil bouřlivé ovace.

Vystoupení

„Vystoupení bylo moc pěkné, o tomto tanečním souboru už jsem slyšela, takže jsem se ráda přišla podívat. Je dobře, že se tradice tohoto svátku v Žíteči drží, protože ženy si oslavy zaslouží,“ sdělila obyvatelka Žíteče Olga Mrázková. Po tanečním vystoupení žen z Rapšachu, které slíbily, že pokud bude zájem, přijedou příští rok znovu a přidají ještě nějaký tanec navíc, následovalo občerstvení. Každá přítomná žena dostala zákusek a chlebíčky, které připravily místní dívky. „Chlebíčky děláme každý rok, letos jsme jich vyrobili asi kolem dvou set. Připravit tento svátek nám tak zabere každoročně minimálně celé dopoledne,“ komentovala Květoslava Marešová. Dále následovala volná zábava a hudba, kterou obstaral muzikant Karel Tůma. V Žíteči budou v březnu v kulturním programu ještě pokračovat, protože hostinský Milan Pilař pozval přítomné místní i přespolní občany na vystoupení divadelního ochotnického souboru. „V neděli 21. března přijede soubor z Horní Cerekve, který vystoupí s představením s názvem Cesta do Ameriky lodí. Vstupné je dobrovolné, a všichni jsou srdečně zváni. Začátek představení je ve tři hodiny,“ doplnil Pilař.