Všeobecná zdravotní pojišťovna od letošního roku svým klientkám, budoucím matkám, nabízí příspěvek ve výši 500 korun.

„Ženy ho mohou využívat například na plavání pro těhotné, předporodní kursy, prvotrimestrální screening nebo právě na přítomnost partnera u porodu," vyjmenoval mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovnyOldřich Tichý.

Z dat pojišťovny vyplývá, že největší zájem je právě o účast otců na porodních sálech. V Jihočeském kraji pojišťovna vyplatila těhotným klientkám v programu Maminka celkem 303 příspěvků. To znamená celkem 144 764 korun, z toho bylo v Jindřichově Hradci využito šest příspěvků právě na přítomnost partnera u porodu.

Dříve platily osoby blízké za účast u porodu 500 korun. To se změnilo v květnu 2012, kdy se poplatek snížil na 100 korun. Neplatí se totiž už za účast, ale pouze za náklady, jako je třeba čepice, ústenka, halena, kalhoty, mýdlo a dezinfekce. V roce 2012 se porodů v jindřichohradecké porodnici zúčastnilo celkem 226 blízkých osob. Letos už jich bylo 177.

U porodu svého dítěte má právo být každý z otců. Jestliže se jedná o společné přání budoucích rodičů, lékaři to nevidí jako problém. „Otázkou zůstává, jestli všichni otcové dokážou zážitek vstřebat. V některých případech by mohl zanechat ve vztahu psychologické problémy," vysvětluje primář gynekologicko-porodnického oddělení jindřichohradecké nemocniceJiří Štětka.Ten ponechává rozhodnutí zcela na budoucích rodičích.

Za nejužitečnější považuje přítomnost otce v první době porodní. „To je naprosto v pořádku. Může ženu podržet nebo masírovat," pokračuje primář Jiří Štětka. Rodičkám umožňuje partnerovu přítomnost i v druhé době porodní, avšak zvažuje, zda je nejvhodnější. „Jsou to hodně emocionální zážitky. Nejlepší je, když je na místě tatínek po porodu, se svou ženou," uvedl.

Trend otců u porodu je módním prvkem. Z historie totiž nic podobného neznáme. Budoucí tatínkové nebyli k porodům připouštěni ani u nich vítáni.

Počty porodů a přítomnost osob blízkých.

„Souvisí to s dnešní dobou. Časem se třeba přijde na to, že to nebylo ku prospěchu. Ovšem zatím si to veřejnost žádá. Nejsou s tím zásadní problémy, a proto lidem vyhovíme a neklademe jim překážky. Vše záleží na individualitě lidí," dodal primář Jiří Štětka.

Maminky si účast svých partnerů u porodů chválí. Cítí se více jistější a tvrdí, že alespoň muži vidí, co musí ženy prožívat. „Manžel se mnou byl u porodu a vypadal spokojeně. Mám radost, že chtěl jít z vlastní iniciativy. Těší mě to a jsem ráda, že si to prožil se mnou," říkáKateřina Fišerováz Jindřichova Hradce.

S ní souhlasí imanželé Čapkovi. „Pro mámu je to stoprocentně lepší. Je dobře, že jsou na porodním sále partneři spolu. Vždyť se to týká jich obou," hodnotíKateřina Čapková. „Se ženou jsem byl už u druhého porodu. Nevadilo mi to, naopak mi to přijde přirozené a chtěl jsem manželku podpořit," vysvětlujeMartin Čapek.

Na příchod svého potomka se těší také partnerPavly Korandové.I ti se totiž dohodli na účasti při porodu. „Chlapi by to měli vidět i z druhé strany. Navíc jsme o tom nemuseli vůbec diskutovat, jednoznačně jsme se shodli," říká budoucí maminka z Jindřichova Hradce.

ManželPetry Muselovéze Slavonic se zúčastnil pouze jednoho ze tří porodů. „U narození prvního dítěte jsme chtěli oba, aby se mnou byl na sále. Nemusela jsem ho ani přemlouvat. U druhého a třetího to nestihl, ale nevadí nám to," popisuje.

Podle pětadvacetiletéhoLukáše Širhalapředstavuje pro ženu otec u porodu velkou morální podporu. „Ještě jsem to nezažil. Musí to být pocit štěstí, když proběhne porod v pořádku, matka dostane miminko do náruče a otec je může hned obejmout. Osobně bych se nechtěl účastnit přímo porodu, pokud by si to žena sama nepřála. Samozřejmě, že bych jí byl na blízku," uvedl.

K porodu se vyjádřil iJindřich Pečtaz Jindřichova Hradce. Říká, že by muž u porodu neměl chybět. „Chápu, že někteří na to třeba nemají nervy ani žaludek. Rodička však v tak těžké chvíli potřebuje podporu, a kdo jiný by ji měl podpořit, než její osudový muž. Když na porodním sále bude někdo, koho rodička zná, průběh bude uvolněnější," míní.

Pro muže by to podle jednadvacetiletého mladíka mohl být silný zážitek, který prohloubí nejen cit k dítěti, ale posune dál i vztah se ženou. „Dnes je to moderní. Kdyby se mi taková možnost naskytla, rozhodně bych neváhal," dodává Jindřich Pečta.

Dvakrát se porodu zúčastnil takéJiří Novákz Horní Lhoty. Ten nechyběl u porodu své dcery ani syna. „Pociťoval jsem rozdíl sedmi let. U druhého porodu bylo prostředí v porodnici po modernizaci velmi příjemné. Manželka mě nemusela přemlouvat, bylo to samozřejmé a také zajímavé sledovat, jak dítě poprvé uvidí svět," svěřil se Jiří Novák. Ten, kdo u porodu nikdy nebyl, si prý nedokáže představit, jak je to těžké hlavně pro rodící matky. „Nikdy toho nelituji," uzavírá.

Lucie Schmiedová