„Na chyby ve fungování a vedení místního sdružení ODS v Písku jsme poukazovali již delší dobu,“ stojí ve vyjádření patnáctky členů strany.
„Předseda místního sdružení Otomar Gottstein na volebním sněmu navrhl, aby se o celé kandidátce hlasovalo najednou, bez možnosti navrhovat další jména, což je v rozporu s volebním řádem. Žádný náš návrh nebyl přijat, hlasovací mašinérie neselhala. Proto jsme v klidu odešli. Stafáž jsme dělat nechtěli,“ řekl bývalý poslanec parlamentu, bývalý starosta Písku a současný zastupitel Tom Zajíček.

Volební sněm přestal být usnášeníschopný. O tom, co bude následovat, se mělo rozhodnout v úterý večer.

Boj o moc v písecké ODS se dostal na veřejnost začátkem roku, kdy se Otomar Gottstein neúspěšně pokusil v rámci zastupitelstva odvolat místostarostu za ODS Tomáše Duška. Rozdělení na dva tábory bylo patrné i v kampani do parlamentních voleb, kdy se na domě Toma Zajíčka objevil billboard vyzývající k podpoře Michala Doktora. Lídrem ODS na Písecku byl Otomar Gottstein, který do sněmovny neprošel. Výzvy k rezignaci na sněmu šéfové místního i oblastního sdružení ODS Otomar Gottstein a Vladimír Homola nevyslyšeli.

„Oficiálně ze strany zatím nikdo nevystoupil,“ komentoval situaci Gottstein.

„Rozhodnutí nebylo lehké, mnozí jsme spojili s ODS dvacet let života. Zda založíme novou stranu, ještě není jasné. Nebráníme se ani návratu do ODS, pokud se poměry v ní změní,“ uzavřel Zajíček.

Marek Prášil, Libuše Kolářová

Kompletní znění vyjádření bývalých členů ODS

Ukončení členství v ODS

My, zakládající a dlouholetí členové místního sdružení ODS v Písku, jsme se včera zúčastnili volebního sněmu. Po úvodních deklaracích o tmelení členské základny a týmové spolupráci, jsme byli konfrontováni s brutální hlasovací mašinérií, která zamítla všechny naše návrhy na úpravy návrhu kandidátky pro podzimní komunální volby.

Při vědomí aktuálních událostí před, při a po volbách do Poslanecké sněmovny uvnitř strany jsme přišli na včerejší zasedání místního sněmu ODS s návrhem na řešení neutěšené situace v píseckém místním sdružení ODS. Je nutné dodat, že na chyby ve fungování a vedení místního sdružení ODS v Písku jsme poukazovali již delší dobu a zřejmě právě proto byli někteří z nás očerňováni na veřejnosti i v tisku a naše opakované návrhy na svolání sněmu zůstaly nevyslyšeny.

Jako řešení jsme navrhovali, aby zvážili setrvání ve funkcích předsedů místního a oblastního sdružení ODS p.Gottstein a p.Homola, kteří zbytečně vyhrotili svým diletantským a zištným přístupem vztahy mezi starými a novými členy. Změnami ve vedení ODS v Písku jsme chtěli dosáhnout toho, aby ODS nejen proklamativně, ale i fakticky byla vedena k jednotě a obnovení minulé kolegiality. Stejný princip jsme chtěli uplatnit i při sestavování kandidátky do podzimních komunálních voleb.

Konstatujeme, že vedení místního sdružení ODS v Písku námi navrhovaná řešení odmítlo a naopak upřednostňuje cestu, která dle našeho názoru dále pozici ODS v Písku oslabí. Jako zodpovědní komunální politici nechceme a hlavně, s ohledem na zájmy našich voličů, kteří nám v mnoha předcházejících volbách dali důvěru, ani nemůžeme tento vývoj dále akceptovat.

Jsme odpovědni nejen našim voličům, ale zejména všem občanům města Písku. Město musí transparentně a dobře hospodařit a dosaženou úroveň městské infrastruktury a kvality života ve městě dále zvyšovat. Snažit se získat další investiční projekty, dobře placená pracovní místa pro vzdělané občany a pracovat na systémových řešeních pro budoucnost města a okolí. Zdůrazňujeme, že na rozdíl od některých představitelů současné ODS v Písku máme s touto prací konkrétní zkušenost a dosáhli jsme v této činnosti dobrých výsledků.

Nevidíme v této chvíli jiné řešení, než nabídnout občanům města vlastní vizi opřenou o předchozí zkušenosti s vedením samosprávy města. Proto tento náš politický krok nemá vliv na naší zastupitelskou práci. Naší povinností je dotáhnout do konce program, kterým jsme zvítězili v místních volbách před 4 lety. Navíc se hlásíme ke stejným hodnotám jako na začátku našeho funkčního období a nikdy jsme se od tohoto postoje neodchýlili.

Chceme, aby město Písek prosperovalo, dobře a transparentně hospodařilo a aby mu v soutěži mezi městy patřily i v budoucnu jedny z nejvyšších příček.

Ze všeho, co jsme výše uvedli, jsme se po zralé úvaze rozhodli k ukončení členství v ODS . Rozhodování k tomuto kroku bylo pro nás nesmírně obtížné a v případě , že by se písecká ODS vrátila ke svým ideovým základům a demokratickým principům, pak by většina z nás chtěla členství takové obnovit.

Jména všech, kteří souhlasí s touto tiskovou zprávou:
Tom Zajíček, Tomáš Franců, Tomáš Dušek, Karel Malířský, Karel Frolík, Lukáš Tramba, Olga Hlaváčková, Václav Kalina, Jan Riedl, Bohumil Mergl, Bohumila Merglová, Alexandra Zajíčková, Petr Vorlíček, Eva Vorlíčková

V Písku 8.6.2010