„Úřad ve správním řízení rozhodl, že nemocnice poskytla neoprávněně informace o zdravotním stavu dítěte přiotráveného dětskou kaší výrobci této kaše,“ informoval Deník Aleš Pořízka z tiskového oddělení úřadu.


Vedení nemocnice dostalo informaci o pokutě v úterý. Zatímco Pořízka nechtěl výši pokuty specifikovat, protože rozhodnutí zatím nenabylo právní moci, ředitel nemocnice Petr Mayer s tím problém neměl. Navíc pochybení nemocnice uznal. „I podle našich interních šetření došlo k pochybení jednotlivců na dětském oddělení. Nyní budeme míru zavinění jednotlivých zaměstnanců konzultovat s právním zástupcem nemocnice a sankci případně uplatňovat v souladu s příslušnými zákony,“ dodal ředitel nemocnice Petr Mayer.


Jinými slovy to znamená, že by mohla nemocnice peníze vymáhat po hlavním viníkovi celé kauzy a tím je bývalý primář dětského oddělení Jan Kozák. Ten má nyní soukromou kardiologickou ambulanci na třebíčské poliklinice. K pokutě a závěrům úřadu se ale odmítl vyjádřit: „Zeptejte se na to v nemocnici.“
Kozák předal zdravotní dokumentaci tehdy půlročního Štěpána Chovance firmě Nutricia bez souhlasu rodičů. Ti se s firmou dostali do sporu na začátku loňského roku kvůli dětské kaši, v níž matka Radka Chovancová našla plesnivé hroudy. Její syn Štěpán se pak po požití kaše ocitl v nemocnici s podezřením na otravu.


„Je to určité morální zadostiučinění, ale přesto zvažujeme, že na nemocnici podáme občanskoprávní žalobu s nárokem na odškodné, protože se nám dosud z nemocnice nikdo ani náznakem za celou záležitost neomluvil,“ upozorňuje Radka Chovancová. Kauza tak může mít dohru ještě před soudem.