Více něž 280 milionů korun, to je částka, se kterou bude v příštím roce hospodařit město Třeboň. Schválení přebytkového rozpočtu zabralo zastupitelům necelou hodinu a půl. Opozice sice vznesla protinávrh s úpravou některých výdajových položek, ale neúspěšně.

„Rozpočet města Třeboně byl schválen jako přebytkový částkou 17,6 milionu korun. Počítá s příjmy přibližně 282 miliony a výdaji 264 miliony korun," uvedla tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová.

Jak dodala, z běžných výdajů umožňuje rozpočet zajistit chod města, financovat městské příspěvkové organizace a rovněž nadále podporovat formou příspěvků oblast tělovýchovy a sportu, sociálních služeb a zdravotnictví, kultury a cestovního ruchu.

K hlavním položkám v rámci běžných výdajů patří například osm milionů určených na údržbu místních komunikací nebo jedenáct milionů na odpadové hospodářství.

Právě v tomto odvětví navrhovala opozice v čele s Janem Váňou změnu v podobě toho, aby měli všichni Třeboňáci svoz odpadu zdarma. K tomu by byla potřebná částka zhruba 4,2 milionu korun.

„Nejde o to, jestli je to pravicové nebo levicové. Myslím, že bychom si to jako město mohli dovolit," uvedl při jednání Jan Váňa.

Tento návrh, ani tři další úpravy, které opozice v rámci projednávání rozpočtu navrhovala, ale finanční komise města ke schválení nedoporučila a rozpočet tak byl přijat v původní navrhované podobě.

„Rozpočet je vyvážený a nezvyšuje zadluženost města," doplnila Jitka Bednářová.

Vysvětlení, proč nebyl přijat návrh opozice na zrušení poplatků za svoz odpadu, podal na jednání zastupitelstva předseda finančního výboru Jiří Vopátek.

Uvedl, že náklady na svoz a likvidaci odpadu na jednoho občana jsou pro příští rok 864 korun, celkem je to 11 milionů, přičemž na poplatcích se vybere 4,2 milionu. Děti do tří let a osoby s průkazem ZTP a ZTP-P jsou od placení za komunální odpad osvobozeni.

„Je to dostatečná podpora k tomu, abychom nemuseli populisticky zavádět to, že bychom ještě každého občana měli dotovat pětistovkou. Je to kompromis," řekl.

Kromě výdajů za odpady chtěla opozice navýšit také položky na opravy bytových fondů, na vybudování nových sportovišť nebo na úpravu veřejného prostranství.

„Podali jsme návrh přidat peníze do oprav bytového fondu, kam se vrací necelá polovina toho, co se vybere na nájmu. Měli bychom tam vracet vše," míní Jan Váňa.

Naproti tomu podle Jiřího Vopátka je částka 3,3 milionu korun, která je v rozpočtu na opravy bytů ve vlastnictví města vyčleněna, přiměřená. „Pokud vzejde během roku návrh na navýšení, lze to řešit operativně. Nyní je navýšení zbytečné," míní. Opozice chtěla, aby konečná částka dosáhla šesti milionů korun.

Ani v kategorii budování sportovišť opozice neuspěla. Jejich plán na vybudování koupaliště bude podle koaličních zastupitelů muset ještě počkat. „Pokud se podaří kvalitně vše připravit v tomto volebním období, tak se v dalším období může taková investice spustit. Šít to horkou jehlou a chvátat by bylo asi na úkor kvality," zmínil v diskuzi Jiří Vopátek.

Hlavními investicemi tak zůstane například oprava školní jídelny za jedenáct milionů nebo rekonstrukce ulice Československé armády za deset milionů korun. „Z významných investic můžeme jmenovat také investice do lázeňství hrazené z nájmu, který lázně platí městu," doplnila Jitka Bednářová.

Přebytek rozpočtu bude použit na splácení dříve přijatého úvěru a půjčky.

Petra Lejtnarová