Vzhledem k dlouhodobé snaze najít adekvátní a především ekonomicky přijatelné využití pro kulturně společenské centrum Beseda, se zastupitelé rozhodli, že město podá žádost o dotaci v rámci 23. výzvy Regionálního operačního programu na zakoupení golfového a střeleckého simulátoru. Ty by měly být v budoucnu umístěny právě v prostorách Besedy.Třeboň by se na projektu podílela 3 miliony korun, přičemž podpora z fondů by v tomto případě činila 30 procent. Za tuto částku by byly pořízeny dva golfové simulátory a jeden simulátor střelecký.

„O přidělení dotace by se mělo rozhodnout v lednu příštího roku a v dubnu by se potom mohla podepisovat smlouva, takže když by všechno šlo dobře, již v průběhu léta by mohlo dojít k instalování simulátorů," uvedl starosta Třeboně Jiří Houdek s tím, že se v tomto případě nejedná o žádné složité stavební práce, ale pouze o samotné umístění přístrojů do prostorů, které již existují.

V současné době mají provoz Besedy v kompetenci Bertiny lázně, které ji dále podnajímají dalším nájemcům. Původní záměr provozovat zde restauraci o kapacitě 140 míst, ale nebylo možné naplnit.

„Nájemce, který tam třičtvrtě roku pobýval, nakonec z těchto prostor odešel, protože takto obrovskou kapacitu není možné naplnit," ozřejmil starosta. Simulátory by tedy jednak měly být v Besedě určitou atrakcí, jako je jinde například bowling, a měly by i přilákat nové klienty, ale zároveň by účelně zaplnily prostory, které byly v původním projektu určeny jako místa k sezení. „Bohužel se ukázalo, že restauraci s takovou kapacitou opravdu nelze provozovat," dodal Jiří Houdek.

Pokud se nepodaří dotaci získat, situaci v dalším provozování Besedy to ztíží. „Stále sháníme nájemce, už jsme i hodně snížili nájemné pro Bertiny lázně, které podnajímají tyto prostory dalším nájemcům, takže i ten konečný provozovatel zaplatí méně," pokračoval starosta s tím, že záměr pronájmu bude trvat do doby, než se najde nějaké další, účelnější využití Besedy. „Chceme v Třeboni co nejvíce posílit kulturu, což započalo již vybudováním loutkového divadla, propojením Divadla J. K. Tyla s Besedou a kinokavárnou. Do budoucna bychom chtěli vytvořit celou síť galerijních prostor, a možná i Beseda by se k tomuto účelu hodila," uzavřel.

V současné době je v kulturně společenském centru v provozu restaurace, vinárna, divadelní kavárna a společenský sál. Jindřichohradecký podnikatel Zdeněk Kasper zde také provozuje hudební klub.

Petra Jouzová