V Jihočeském kraji postupně vznikají nové turistické oblasti, kterých by nakonec mělo být celkem jedenáct. Jednou z nich bude i Turistická oblast Třeboňsko, o jejímž založení rozhodli třeboňští zastupitelé.

„Cílem spolku Turistická oblast Třeboňsko by měla být zejména koordinace rozvoje turistické destinace Třeboňsko, Vitorazsko a Veselsko," informovala tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová. Třeboň se stane řádným členem spolku. Jitka Bednářová dodala, že zároveň byly schváleny také stanovy, sídlo spolku na adrese Palackého 46/II a třeboňská starostka Terezie Jenisová jako zástupce města v orgánech spolku.

„Turistická oblast by měla mít řídící orgán, kde by měli zasedat zástupci Vitorazska, Veselska a Třeboňska. Měli by tam být též zástupci podnikatelů z těchto tří oblastí. Subjekty, které budou v této společnosti sdruženy, by měly spolupracovat na rozvoji cestovního ruchu a na jeho propagaci v daném území," vysvětlila starostka.

Vznik turistických oblastí je iniciativou Jihočeského kraje a vychází z krajské koncepce cestovního ruchu. „Jižní Čechy budou mít celkem 11 těchto oblastí. Kraj je bude podporovat i finančně. Bude hradit mzdu výkonného pracovníka destinační společnosti a bude přispívat padesáti procenty, tedy tak, že částka, kterou si obce vyberou, bude doplněna stejnou sumou v předem určené maximální výši," vypověděla mluvčí Jitka Bednářová. Dále budou obce a města platit členské příspěvky, jejichž výši stanoví valná hromada spolku. „Předpokládá se, že dosáhnou výše 10 korun na obyvatele," doplnila. V současné době ještě stále pokračuje schvalování účasti ve spolku zastupitelstvy jednotlivých obcí.

O vstupu do projektu Turistická oblast Třeboňsko již rozhodli například v Chlumu u Třeboně, Majdaleně nebo v Lužnici. Majdalenský starosta Karel Fürst sice příliš nevěří ve finanční užitek členství, ale solidárně se jeho obec zapojí. „Dotace by byly zřejmě spíš na propagaci. A Majdalena je dost známá, všichni vědí, že je tady Lužnice a tábořiště. Nevím, co víc bychom mohli propagovat," uvažoval.

Naopak starostka Lužnice Miroslava Kolouchová je toho názoru, že logické je, aby se obec zapojila. „Myslím, že to této oblasti může něco přinést. Ať už více informací, zkušeností nebo i grantů na různé informační systémy a propagační materiály pro turisty. A turistika tady pro mnohé znamená formu přivýdělku," dodala.

Podmínky financování

Podmínkou pro podporu turistických oblastí Jihočeským krajem je:

- úspěšné absolvování certifikace turistické oblasti prostřednictvím destinační společnosti, která musí mít ve svém rozhodovacím orgánu minimálně třicetiprocentní zastoupení podnikatelského sektoru z oblasti cestovního ruchu

-území turistické oblasti musí být homogenní

-minimální počet členských obcí v turistické oblasti je stanoven na dvacet

Petra Lejtnarová