Nabídku zimních prohlídek podle kastelána Státního zámku Třeboň Pavla Hofmana využívají především hosté třeboňských lázní. „Zájem o zimní trasy celkem je, stává se, že občas musí dokonce nastoupit dva průvodci, aby si velkou skupinu rozdělili na dvě menší. Střídání tras jsme zvolili právě kvůli lázeňským hostům, kteří tvoří 90 procent zimních návštěvníků zámku. Pokud se v Třeboni léčí třeba tři nebo čtyři týdny, stihnou si u nás prohlédnout zámek i hrobku," říká kastelán.

Letošní sezonu zahájí na zámku 8. dubna už jedenáctý ročník květinové výstavy Amarylis. „V den zahájení výstavy, tedy v sobotu 8. dubna, doplní akci na náměstí a nádvoří zámku velký jarní trh pod názvem Květinová Třeboň. Výstava potrvá až do 17. dubna," uvádí kastelán Pavel Hofman. Národní památkový ústav vyhlásil letošní rok jako Rok renesanční šlechty, proto amarylis vystavené v prohlídkových trasách doplní také květiny, které se používaly právě v období renesance. Vystavená bude také vzácná renesanční italská keramika.

„Co se týče novin, chystáme na léto akci, která u nás ještě nebyla. Jmenuje se Vinaři v Třeboni a plánovaná je na 8. července, kdy vinaři po celý den obsadí nádvoří a pak," zve Pavel Hofman.

Státní zámek Třeboň nabízí tři varianty zimních prohlídek. Každé úterý od 14 hodin se na střídačku po týdnu chodí trasy A (Rožmberské renesanční interiéry) a B (Soukromá schwarzenberská apartmá), na obojí je vstupné 100 Kč pro dospělého, 70 Kč pro dítě, 270 Kč rodinné. Každý čtvrtek od 14 hodin se chodí prohlídka Schwarzenberské hrobky, dospělí 70 Kč, děti 50 Kč, rodinné 190 Kč.