Prorazila asfaltový povrch a v krátké chvíli vytvořila rozsáhlou lagunu.
Bez vody se rázem ocitla velká část města a unikající živel začal ohrožovat obyvatele domů v bezprostředním okolí místa havárie.

Podle vedoucího jindřichohradeckého střediska společnosti Čevak Pavla Škardy se jedná o hlavní přívod pro město a minimálně pokles tlaku pocítili lidé všude. Porucha nastala za rozbočením na potrubí o průměru 350 milimetrů.

„Dodávky jsme obnovili puštěním vody z vodojemu na Fedrpuši,“ sdělil Škarda s tím, že do dvou hodin zase tekla voda normálně i v okrajových částech města, jako jsou Sládkův kopec a Radouňka. Oprava prasklého potrubí potrvá do pozdních večerních hodin.

Havárie se nevyhnuly ani lázeňskému městu. Vedoucí třeboňského střediska Čevaku Petr Kohout za 13,5 roku praxe nepamatuje tolik poruch. „Situaci komplikuje skutečnost, že je země stále 80 až 100 centimetrů promrzlá. To způsobuje, že zamrzají i vodovodní přípojky k jednotlivým domům. A s tím nejde moc dělat. Plastové potrubí k domům je většinou v hloubce do metru a nejde zahřát, aby led povolil. Zamrzají i šachty a vodoměry,“ popisuje Kohout.

Pracovníci třeboňského Čevaku ve čtvrtek opravovali havárie ve Stráži nad Nežárkou a v samotné Třeboni u Aurory, kde vytékala voda na povrch. Ve středu měli poruchy v Třeboni v ulici Boženy Němcové a ve Staré Hlíně.

Na Dačicku zatím byla situace klidná.

Právě v důsledku oteplení se většinou dají do pohybu půdní vrstvy a vodovodní potrubí začínají praskat.

Další podrobnosti a ohlasy dotčených obyvatel ulice Stará cesta najdete v pátečním vydání Jindřichohradeckého deníku.

Lenka Novotná, Milan Soldán