V létě musí pracovníci úklidových firem věnovat větší pozornost pořádku. Platí to zejména pro hojně navštěvované lokality.

„Je pravda, že turisté podpoří místní podnikatele, ale do městské pokladny městům nepřinesou nic. Zůstávají však po nich plastové láhve a igelitové sáčky,“ popsal každoroční problém starosta Lomnice nad Lužnicí Karel Zvánovec. Zároveň dodal, že se této situaci přizpůsobují a koše na frekventovaných místech, jako je například náměstí, vyvážejí dvakrát až třikrát týdně.

Na naučné stezce Velký Lomnický ale město koše neinstalovalo. Nebylo by možné tam s technikou zajet a koše vysypat. Až na výjimky si lidé odpadky odnášejí zpět. Starosta ale přiznává, že občas problém s nepořádnými turisty vzniká.

Především žluté popelnice na pet lahve sotva stačí i v Blažejově a v Malém Ratmírově. „Všude se snažíme udržet pořádek, i na odpočívadlech na stezce, kde se o koše stará náš zaměstnanec. Nádoby na plast ale sotva stačí. Po sezoně se však situace zase vrátí do normálu,“ řekl starosta Blažejova Petr Tóth.

„Někam se ty odpadky dát musí, s tím se nic nenadělá. Města chtějí turisty, tak ať se o ně starají,“ myslí si Karel Prouza z Plzně.

V Jindřichově Hradci za poslední dva měsíce sledoval jeden pracovník odboru správy majetku města, které koše ve městě jsou naplňované častěji a které naopak ne. Podle tohoto intenzivního průzkumu pak odbor zpracoval harmonogram svozu odpadu z košů. Tento plán budou radní projednávat tento týden. „Dříve byla skutečně četnost svozu v sezoně větší. Teď však chceme systém optimalizovat tak, aby se častěji vyvážely ty koše, které je skutečně třeba vyvést,“ vysvětlila záměr vedoucí odboru Věra Sedláčková.

O nepořádek, který v sezoně lidé zanechají mimo odpadkové koše, se ve městě nad Vajgarem stará městská společnost Mihos.

„Dva pracovníci permanentně chodí po městě, zametají a sbírají odpadky. Staráme se i o strojové čistění ulic i silnic. Pokud je někde něco extra, upozorní nás na to městská policie i lidé,“ vysvětlil ředitel Mihosu Ondřej Prokopec.