Dobrou zprávou je pro ty, kteří doma topí uhlím, že jeho ceny letos zůstávají prakticky nezměněny. A jak potvrzují prodejci uhlí, lidé hojně využívají jarních i letních slev.

„Ti, co si nákup uhlí nechávají na poslední chvíli, tak přicházejí v těchto dnech, takže zvýšený zájem je každoročně i na podzim, i když  už je deštivo a uhlí může být navlhlé," říká majitel Uhelných skladů v Suchdole nad Lužnicí Tomáš Staněk.

Největší zájem je podle jeho slov o hnědé uhlí z Bíliny. Metrák kostky prodává za 362 korun. A v kurzu jsou rovněž německé brikety za 498 korun, které oproti těm starým nejsou náchylné k samovznícení a nevlhnou.
Samozřejmě v rozhodování o nákupu je hlavním ukazatelem cena, což potvrzuje i jednatelka společnosti Uhelné sklady Dačice Marie Jančová. Hnědé uhlí je totiž nejlevnější, metrák kostky zde vyjde na 357 korun. Naopak nejdražší je černé uhlí. Brikety stojí 476 korun. „Všechno se to odvíjí od ceny, černé uhlí kupuje především ten, kdo má litinový kotel," zmínila Marie Jančová.

Zdůraznila, že ceny jsou stejné jako jako v létě a zatím se nijak měnit nebudou. Od nového roku se však zdražení uhlí očekává. „Starší lidé se předzásobují většinou už na jaře, zatímco mladší generace kupuje uhlí spíš na poslední chvíli," dodala.

Mnozí dávají kvůli ceně přednost dřevu. I tady lidé nechávají nákup na poslední chvíli, a nebo to řeší samovýrobou.

„My topíme dřevem a nebo přepínáme a využíváme vytápění z města," říká Miloslava Hoyerová z Kardašovy Řečice.

Krbové a palivové dřevo je náplní prodeje firmy Miloslava Berana z Kostelní Radouně.

„Už několik týdnů jedeme i o víkendech, protože máme hodně objednávek. Dřevo prodáváme suché, takže mnozí vyčkávají, aby ho mohli složit rovnou do sklepa," uvedl.

Zdůrazňuje, že sice stoupá zájem o palivové dřevo, ale neroste objem. Oblibu začíná získávat stejně jako v zahraničí totiž dřevo z listnatých stromů, kde je sice vyšší cena, ale za stejné výhřevnosti je nižší spotřeba paliva oproti  jehličnanům. Je to podle Miloslava Berana dané už jenom hmotn⋌(nov)