Ujíždějící řidič musí platit kauci

LENKA NOVOTNÁ

Jindřichův Hradec Riskantní jízda bez řidičáku přivedla dvacetiletého muže do velkých problémů. V úterý dopoledne seděl za volantem Audi A4 Quattro a jel od Nové Bystřice na Jindřichův Hradec. Na Jiráskově předměstí nereagoval na pokyn dopravních policistů k zastavení.

„Otočil se do protisměru a začal hlídce ujíždět. Při tomto manévru ohrozil řidiče městské hromadné dopravy a pokračoval bezohlednou rychlostí. Předjížděl na přechodu pro chodce a ohrožoval řidiče jedoucí v obou směrech," popsala dramatické a velice nebezpečné okamžiky při pronásledování policejní mluvčí Hana Millerová.

Dopravní policisté vůz zastavili na křižovatce ve směru na obec Dolní Pěna, když řidič chtěl z auta utéci. Kontrola ukázala, že podezřelý muž není držitelem řidičského oprávnění, registrační značky na autě jsou použité z jiného vozidla a technický stav je nevyhovující. V neposlední řadě pak na auto nebylo uzavřené povinné zákonné pojištění. „Jelikož z jednání řidiče vyplynulo, že by se mohl vyhýbat správnímu řízení, padlo rozhodnutí o uložení kauce. Vozidlo dopravní policisté zajistili a bylo v souladu se zákonem uloženo. Po složení peněžní kauce ve výši 50 tisíc korun u správního orgánu bude vráceno," uvedla Hana Millerová.

Případ byl postoupený ke správnímu řízené na jindřichohradecký městský úřad. Podle vedoucího oddělení evidence řidičů Milana Kubáta se takový postup volí, když hrozí, že se přestupce může vyhýbat řízení a nebo nemá peníze, aby zaplatil sankci. Potom je mu možné zabránit v jízdě, a to buď nasazením „botičky" a nebo odtažením auta. „A vůz není uvolněný, dokud přestupce neslouží kauci a nebo se nedostaví k rozhodovacímu řízení," sdělil Jiří Kubát.