Se svým koníčkem, který postupně přerostl v podnikání, začínal už jako sedmnáctiletý mladík. Mezi svými kolegy akvaristy je velmi uznávaný.
Daří se mu totiž rozmnožovat i problematické druhy akvarijních ryb. V roce 2002 se mu navíc jako jedinému v České republice podařilo odchovat skaláru vysokoploutvou neboli Pterophyllum altum, a v roce 2006 i první nožovky – Apteronotus albifrons.

„Jsem rád za každou rybu, kterou se mi povede odchovat, ale za altumy nejvíc. Jsou náchylné na šoky a změna prostředí jim vadí. V Čechách se to povedlo snad jen mně a v roce 2008 ještě jednomu kolegovi, který si je koupil z mého odchovu, takže už máme vnoučata,“ vysvětlil s úsměvem Jan Haidinger.

Dva roky už ale rozmnožuje i Apteronotus albifrons původem z Jižní Ameriky a letos nově také Myleus grupyensis. „Nakoupil jsem je v roce 2003, ale dospívají tak za dva až tři roky. Dorůstají velikosti kolem 15 až 20 centimetrů. Zkoušel jsem je proto od roku 2005 rozmnožit, ale povedlo se to až letos,“ upřesnil Jan Haidinger.

Počátky jeho současného podnikání sahají do roku 1986, kdy si udělal, jak sám říká, malou pěstírničku, kde měl kolem čtyřiceti akvárií o celkovém obsahu pět tisíc litrů na skaláry, cihlidky, živorodky, tetrovité ryby a terčovce. „V roce 1988 jsem začal dodávat rybičky českým vývozcům na export do zahraničí. Tenkrát to zařizovali i někteří pracovníci JZD. Měli za to valuty. Kdysi jsme byli s akvaristikou na třetím místě mezi podniky ve vývozu z republiky,“ doplnil Haidinger.

Od roku 1992 si v Lásenici v suterénu nově postaveného rodinného domku vybudoval pěstírnu na 12 tisíc litrů vody, takže už na sto akvárek. V roce 2003 k ní přistavil novou, tak se mu akvária rozrostla na 250, která celkem pojmou 45 tisíc litrů vody.

„Náklady se neustále zvyšují, ale cena ryb zůstává stejná, proto musím rozmnožit a prodat ryb více, abych je mohl pokrýt. Jako akvaristé nemáme vůbec žádnou podporu státu. Stát podporuje akvaristy hodně třeba v Polsku, ale i v Německu, Holandsku a Rakousku. Všude je podporují a dotují, protože je to pro stát velký přínos valut. Byli jsme ve vývozu akvarijních ryb do Evropy druzí po Singapuru, ale teď už je Singapur hodně před námi, neboť jsou tamní akvaristé hojně podporovaní státem,“ rozhovořil se Haidinger.

Kromě finanční náročnosti je jeho koníček, který se stal profesí, náročný zejména časově. Aby byly všechny ryby v pořádku, musí jim věnovat deset až patnáct hodin denně včetně víkendu. Na dovolené byl naposledy v roce 1995 a o marození se prý nedá ani mluvit. Každý den musí totiž kromě nakrmení ryb také například zkontrolovat kvalitu vody, čistit akvária nebo měnit vodu průběžně podle počtu rybí osádky a podle druhu krmení. V poslední době je rád, že má následovníka v dospělém synovi Janovi, který mu zasvěceně pomáhá.