Volný pohyb po Evropě se plíživě stává minulostí a ministerstvo vnitra oznámilo, že od dnešního dne rozšíří namátkové kontroly na všechny hraniční přechody s naším jižním sousedem.

V praxi to znamená, že volný pohyb mezi oběma státy víceméně skončil. Česká republika je prý navíc připravená v případě, že Rakousko uzavře své hranice se svými ostatními sousedy, obnovit klasické hraniční kontroly.
Podle starosty příhraniční Nové Bystřice Vladimíra Bláhy již nějakou dobu situace na hraničním přechodu se sousedy nepřipomíná selanku, na níž byli obyvatelé pohraničí zvyklí řadu let.
„V tomto režimu to zde již funguje několik týdnů. Policii a celníkům jsme dali k dispozici objekt, který stojí na přechodu jako zázemí. Příliš se to ale našich lidí zatím nedotýká, spíše jsou kontrolována cizí auta, která míří k nám," poznamenal novobystřický starosta.
Brzy ale může být hůře. Ministr vnitra Milan Chovanec upozornil, že kromě obnovení režimu na hranicích s Rakouskem, na jaký byli lidé zvyklí před vstupem do Schengenského prostoru, může dojít i k blokaci mezinárodních rychlíků.
„Dohadovali jsme s kolegy z ministerstva dopravy, jestli je potřeba, aby o zastavení vlaků rozhodla vláda, nebo jestli to lze udělat podle zákona o policii. Naši experti vyhodnotili, že stačí využít zákon," uvedl ministr.
Jedním z nejdůležitějších vlakových přechodů jsou přitom České Velenice. Jejich starosta Jaromír Slíva se však na takové opatření nedívá příliš vstřícně.Je to pro nás z určitého hlediska krok zpátky, protože dlouhodobě usilujeme o to, aby tu tyto vlaky jezdily. Docílili jsme i toho, že staví jak v Gmündu, tak i ve Velenicích, což je pro cestující značným přínosem," říká českovelenický starosta Jaromír Slíva, ale zároveň dodává, že současnou situaci chápe.
„Pokud k tomu dojde, tak věřím, že se bude jednat pouze o nějaké dočasné opatření a já samozřejmě chápu, že současná složitá situace si takové věci žádá," konstatoval Jaromír Slíva.
Pokud by opravdu došlo na uzavření hranic s Rakouskem a obnovení kontrol na přechodech, dotne se takové opatření velkého počtu lidí, kteří byli již léta zvyklí na to, že hranice neexistují.
Jako něco, co už je dnes v zásadě nepředstavitelné, to vnímá například i Olga Žampová ze Slavonic
„Znamenalo by to, že nejsme svobodní, že neplatí Schengenská smlouva, že nám jsou upírána práva. Imigranti jsou celoevropský, ne-li celosvětový problém, který je potřeba řešit. Uzavření hranic není řešení," je přesvědčená obyvatelka příhraničního města, která svůj názor zveřejnila na facebookovém profilu redaktorů Jindřichohradeckého deníku.
Zaznívají ale i opačné názory. „Opravdu nevím, který článek je u Schengenské smlouvy porušen? Přechodné znovuzavedení kontrol je zakotveno. Naopak je porušována smlouva z Dublinu. A to tak, že velmi," míní například Slavoničák Vladimír Novotný, který svůj názor zveřejnil na stejné sociální síti.