Přestože je Deštná malé městečko ani ne s tisícovkou obyvatel, žádostí o byt tam evidují stále dost. Starosta David Šašek upřesnil, že nejvíce žádostí o malé byty mají od seniorů a matek samoživitelek.

I proto by v co nejkratším termínu chtěli ve městě začít s rekonstrukcí některých nebytových prostor na byty. Předělat by chtěli bývalé kadeřnictví v čp. 9 a také místnosti někdejší školní družiny nad současnou školní jídelnou, kde by měly vzniknout čtyři byty. „Bývala tam i škola v přírodě a ty prostory byly využívány jen přes léto, tak jsme se je rozhodli využít celoročně,“ vysvětlil. Dodal, že v současné době město vyřizuje podklady pro stavební povolení a následovat bude žádost o dotaci.

Město by na výstavbu nových bytů potřebovalo získat dotaci. „Sami na to z rozpočtu nedosáhneme. Do konce roku bychom se měli rozhodnout, zda pro příští rozpočet připravíme peníze na to, abychom měli na spoluúčast,“ objasnil starosta David Šašek.

Zatím je připraven jen rozpočet na čtyři byty nad jídelnou, kde se počítá přibližně se 3 miliony korun. V případě bytu v čp. 9 ještě není hotový projekt.

„Byl bych rád, pokud bude možné teď na podzim požádat o dotaci na ty čtyři byty. Mohlo by se stavět příští nebo nejdéle přespříští rok. Připravujeme to již dva nebo tři roky. Zájemců o bydlení je dost, nejvíce právě o malé byty kolem padesáti metrů čtverečních,“ informoval starosta.