Nová Bystřice, Dačice – Po 11. hodině první dáma Ivana Zemanová dorazila v rámci návštěvy prezidenta po jižních Čechách do Nové Bystřice, kde měla na programu prohlídku Veterán muzea.¨

Vzhledem k silnému dešti bylo nutné na „uvítací ceremoniál" narychlo shánět deštník, aby Ivana Zemanová zbytečně nezmokla.
Jak informovala Radka Janoušová z muzea ještě před tím, že první dáma dorazila, je pro ní připravena prohlídka celého muzea. „Doslechli jsme se, že se paní Zemanová o tyto vozy hodně zajímala, proto jí chceme představit jejich dobu a vypíchnout opravdu zajímavé modely. Pustíme jí také krátký dobový film a reklamu, v nichž uvidí, co tyto auta kdysi dokázala. V zásadě si bude moci prohlédnout to stejné, co u nás čeká i naše návštěvníky, ale navíc ji chceme vzít i do depozita. Rádi bycho si s ní udělali památeční foto, pro které jsme vybrali nejfotogeničtější vozy," naznačila Radka Janoušová.

První dámu také uvítal starosta Nové Bystřice Vladimír Bláha, který se netajil tím, že je to pro město významná událost. „Je to návštěva, která k nám nejezdí každý den a já jsem rád, že si paní Zemanová ve svém nabitém programu vybrala právě Novou Bystřici," sdělil.
Před 13. hodinou dorazila hradní kolona do Dačic. Zatímco v Nové Bystřici byla v době jejího příjezdu průtrž mračen, město nad Dyjí ji přivítalo krásným slunečným počasím. V městském muzeu a galerii, které se nachází v areálu zámku, se jí stala průvodkyní ředitelka muzea Marie Kučerová, která Deníku poodhalila, že první dáma projevila zájem o prohlídku expozice věnované kostce cukru. „Připravili jsme si pro ni krátkou scénku o vzniku dačické kostky cukru a ukážeme jí jí i expozici dobové cukrárny, kde si může některé exponáty i ochutnat. Pokud bude chtít, vyzkouší si, jak dříve hospodyňky sekaly homoli cukru," popsala program Marie Kučerová a dodala, že na závěr návštěvy ještě Ivaně Zemanové představí zámeckou kapli.

S návštěvou první dámy souvisí i jedna zajímavá náhoda. „Když k nám zavolali, že paní Zemanová přijede, řekla jsem si, že to snad není pravda, protože shodou okolností máme zrovna na chodbě muzea výstavu věnovanou prezidentským návštěvám v Dačicích," poznamenala Marie Kučerová.

Na lavičce v zámeckém parku netrpěli vyhlíželi kolonu s ženou prezidenta také manželé Břečkovi. „Fandím jí stejně jako jejímu muži, takže jsme si její návštěvu nechtěli nechat ujít," prohlásil živnostník Vlastimil Břečka.