• Volební místnosti se pro dnešek zavřely. Zájemci, kteří chtějí dát hlas svému favoritovi v senátních volbách, to budou moci udělat ještě zítra, a to od 8 do 14 hodin.
  • Největším městem na Jindřichohradecku, kde lidé volí nového senátora v rámci jihlavského obvodu, jsou Dačice. Ani tady ale zatím volební účast není vysoká. Ve druhém okrsku na Palackého náměstí zatím neodvolilo ani deset procent voličů. "Proti minulému týdnu je to hodně mizerné. Touhle dobou jsme měli minulý týden už dvacet procent, teď máme sotva deset," informovala předsedkyně tamní volební komise Olina Prokešová. Přitom v prvním kole tady volební účast přesáhla 45 procent. "Pokud mohu srovna pátek minulý a tento, je to opravdu markantní rozdíl. Vypadá to, že budeme rádi, když budeme mít sedmnáct dvacet procent," dodala.
  • Do volební místnosti v Třeběticích zatím krátce po 18. hodině odvolilo 20 z 240 občanů oprávněných volit. "Zatím to vypadá nevalně," podotkl předseda volební komise Jan Koutný. Sám očekává účast kolem 20 - 25 procent.
  • Na Jindřichohradecku se volí v osmnácti obcích, které jsou rozděleny do tří správních obvodů. Nejvíce z nich spadá pod Dačice, čtyři pod Slavonice včetně samotného města a navíc Staré Město pod Landštejnem se již správně řadí pod Novou Bystřici.
  • Devět lidí z 412 zatím odvolilo ve Starém Městě pod Landštejnem. Podle tamní starostky Aleny Šindlerové nebývá u senátních voleb účast příliš vysoká.
  • Naopak poměrně vysokou volební účast zaznamenali jak při senátních volbách před šesti lety, tak i v prvním kole těch letošních v Dobrohošti. Před týdnem hlas některému z kandidátů na senátora dalo 65 procent voličů, v prvním kole před šesti lety to bylo dokoce 76,74 procenta. "Míváme to tak celkem pravidelně, i když teď ve druhém kole čekáme účast tak poloviční. Určitě jich nebude tolik, jako v kole prvním," připustila zapisovatelka tamní komise Veronika Ferdanová s tím, že ale zatím nikdo ze čtyřicítky voličů nedorazil. "Vím ale aspoň o deseti, kteří se chystají," dodala.
  • Po několika volebních obdobích se vrátila v okrsku č. 1 ve Slavonicích volební místnost z radnice zpátky do přízemí v budově základní umělecké školy. "Důvodem byla snaha zpřístupnit volební místnost snáze zejména starším občanům, aby nemuseli absolvovat s volebními lístky výstup po schodech do zasedací místnosti, která je umístěna v patře radnice," vysvětlil tajemník řadu Libor Karásek. V prvním slavonickém okrsku, kam spadá 600 voličů, zatím krátce po 15. hodině odvolilo jen 9 z nich. "Je to takový standard při druhém kole senátních voleb, nic mimořádného neočekáváme," říká tamní zapisovatel Jan Balcar.
  • V obci Písečné, kde byla letos na Jindřichohradecku nejnižší volební účast při krajských volbách, a to jen 19,01 procenta a v prvním kole voleb senátních zde volilo jen 17,84 procenta voličů, zatím ve druhém kole senátních voleb přišlo k urnám pět lidí ze 422. "Lidí chodí málo. Ale není to tím, že by nebyli informovaní. Vyhlásili jsme informace jak místním rozhlasem, tak máme i sms infokanál. Lidé tedy informace mají, ale o tyto volby nemají zájem," míní zapisovatelka volební komise Lenka Sigmundová.
  • Volební místnosti v osmnácti obcích na Jindřichohradecku, které spadají pod volební obvod Jihlava, se právě otevřely. Volební lístky nehledejte ve vaší poštovní schránce, dostanete je přímo ve volebních místnostech.
  • Ve druhém kole senátních voleb se utkají současný senátor Miloš Vystrčil a dačický historik Michal Stehlík. Volební místnosti jsou dnes otevřené od 14 do 22 hodin, zítra od 8 do 14 hodin.
  • V prvním kole voleb před týdnem byla volební účast v jihlavském obvodu, kam spadá i osmnáctka obcí z Jindřichohradecka, 36,15 procenta. Je to přibližně o sedm procent méně než v roce 2010, kdy se v tomto obvodu senátor volil naposledy. Jaká ale bude účast v kole druhém, kdy již k urnám půjdou voliči pouze do senátních, nikoli krajských voleb jako před týdnem? Podle výsledků před šesti lety přišla ve druhém kole jen polovina voličů z kola prvního.
  • Například v Dačicích byla před šesti lety v prvním kole účast 43,82 procenta, ve druhém pak jen 22,41 procenta. Letos přišlo k senátním volbám v Dačicích 36,87 procenta voličů v prvním kole. Například v Písečném byla letošní volební účast jen 17,84 procenta, kdežto před šesti lety tady v prvním kole odvolilo 26,9 procenta, ve druhém ale jen 9,17 procenta oprávněných voličů.

Petra Lejtnarová