Slavnosti pořádal obecní úřad, společně s občanským sdružením Volba pro Slavonicko. „Letos máme již druhý ročník. Součástí je také štrůdlování. Štrůdl přinesl každý, kdo chtěl, máme zde české štrůdly, ale přijeli i zástupci z Rakouska,“ popsala soutěž o nejlepší štrůdl členka občanského sdružení Volba pro Slavonicko Vítězslava Benešová.

Ke svatému Martinu patří neodmyslitelně pečená husa. Celých 31 jich pro tuto příležitost připravili kuchaři ze slavonického hotelu Arkáda. Příprava posvícenské husy však není ledajaká. „Rozpůlenou husu je nutné péct den dopředu dvě hodiny kůží dolů, aby vznikl dobrý výpek. Dopéká se druhý den naopak, aby se do masa výpek vsákl a husa získala zlatou barvu, dovnitř se kladou jablka. Svatomartinské husy připravili kuchaři Václav Petrák a Soňa Vyvadilová,“ sdělil tajemství kuchyně majitel hotelu Arkáda Vratislav Kšír.

Všechny husy byly podle jeho slov z jihočeského vodňanského chovu. Objednané byly tříkilové, ale 8 hus jim dodali s drůbky, proto přiobjednávali ještě čtyřkilové. O hosty na slavnostech nouze nebyla a všem se obnovená tradice moc líbí.

„My jsme byli i na prvním posvícení a přijeli jsme letos znovu, protože se nám tu moc líbí. Husa byla vynikající. Je dobře, že se některé zvyky obnovují. Domů jsem si koupila i dvě lahve martinského vína,“ sdělila spokojená návštěvnice Blažena Samková ze Starého Hobzí.