Podle policejní mluvčí Hany Millerové přinesla akce, do níž se zapojili nejen policisté z obvodního oddělení, kriminalisté, celníci a strážníci, ale také pracovnice městského úřadu, hasiči a další složky, své ovoce.

„V šesti případech policisté zjistili alkohol u mladistvých osob. Konkrétně pak u třech dívek a stejného počtu chlapců, jenž byli předáni policisty za přítomnosti pracovnice městského úřadu svým zákonným zástupcům, tedy rodičům. Nebyla nalezena žádná osoba hledaná či pohřešovaná," komentovala výsledky zátahu mluvčí.

Zatímco policisté považují svou páteční přepadovku za zdařilou, s daleko menším pochopením se na ni dívají provozovatelé dotčených podniků. Kritikou nešetří ani David Matoušek, majitel Kozlovny Měšťan v Panské ulici, která byla jednou z vytipovaných provozoven.

„Pro to, co se dělo, vůbec nemám slov. V půl jedenácté večer vtrhli najednou do stoprocentně zaplněného lokálu policisté a začali na naše hosty křičet, ať každý zůstane na svém místě a připraví se ke kontrole. Lidé z toho byli jako opaření, něco takového se snad naposledy dělo za komunistů," popisuje svůj šok hostinský, jenž navíc zapochyboval o celém smyslu kontroly.

„Pochopil bych to ještě na nějaké diskotéce nebo koncertu pro mladé, ale k nám chodí téměř výhradně štamgasti střední generace, takže se jednalo jen o naprosto zbytečnou policejní šikanu," tvrdí David Matoušek.

Davida Matouška rozhořčil i rozsah zátahu, kterého se navíc účastnili také úředníci z hygieny a živnostenského úřadu či hasiči.

„Nemohli přeci vůbec předpokládat, že tam v takovou hodin bude přítomen majitel nebo jiný vedoucí. Já jsem tam sice shodou okolností byl, ale nelze s tím přeci počítat. Obsluha je tam od toho, aby se starala o hosty. A ne aby dohledávala doklady a ukazovala, kde je hlavní uzávěr vody," poukázal podnikatel, který je rovněž přesvědčený, že razií utrpěla i pověst jeho restaurace. „Už v sobotu kolovaly v Hradci pověsti, že prý u nás byla zásahovka a bůhví co se tu děje. Vím, že i negativní reklama je reklamou, ale policie by v takových případech měla vše dostatečně vysvětlil," domnívá se David Matoušek.

Podle policejní mluvčí Hany Millerové v souladu s novou legislativou musejí policisté, když chystají akci zaměřenou na podávání alkoholu mladistvým, vyrozumět i další kompetentní orgány. „Proto tam byli strážníci městské policie, pracovnice sociálního odboru, hasiči, pracovníky hygienické stanice a živnostenského odboru," vysvětluje Hana Millerová.

Pokračovala, že právě za přítomnosti pracovnic ze sociálky odhalené mladistvé tři chlapci a tři dívky předali policisté zákonným zástupcům, tedy rodičům.

„Cílem této akcí je působit nejen represivně, ale i preventivně. Policejní akce tohoto zaměření se budou i nadále opakovat," upozornila Hana Millerová s tím, že rodiče jsou za své děti do jejich 18 let zodpovědní.