Divadlo, které se nachází v bývalém prostoru měšťanského pivovaru na Masarykově náměstí, prošlo za dobu své existence několika úpravami. Před první světovou válkou sloužilo i jako kino. Jak zmínil místostarosta Zdeněk Mráz, v současném stavu je divadlo od rekonstrukce, která se odehrála v letech 1952 až 1962.

Divadlo J. K. Tyla
Třeboňské Divadlo J. K. Tyla je krásným empírovým divadlem s jednou z nejstarších dochovaných opon v České republice. V budově se konají nejen divadelní představení, ale často také koncerty a další akce. V 60. letech minulého století byly do hlediště umístěny typové kinosedačky, které zde zůstaly do letošní rekonstrukce. Zatím poslední rekonstrukce v divadle se týkala úpravy průčelí budovy a vstupní haly se odehrála v roce 2004.

„V současné době máme zájem zlepšit pohodlí diváků,“ vysvětlil a dodal, že úpravy byly připravované již loni. „Věřím, že všichni budou spokojení, když po takové mnohaleté odmlce více než šedesáti let dojde ke změně,“ přeje si Zdeněk Mráz.

Místostarosta Josef Pindroch upřesnil, že práce, které se teď v divadle odehrávají, spočívají ve výměně podlah v hledišti, dojde k výměně nábytku jak v přízemí v hledišti, tak v ložích a na balkonech a budou provedeny nové rozvody elektroinstalace a vzduchotechniky. Dodal, že v souvislosti s těmito pracemi budou prováděny také lokální opravy a úpravy čalouněného zařízení, malby a drobné opravy dřevěných konstrukcí v interiéru. Celkové náklady by měly být do 5 milionů korun.

Jak dodala tisková mluvčí třeboňské radnice Jitka Bednářová, obnova divadla má trvat do 22. září. Navíc ubudou místa pro diváky. „Co se týká konkrétní kapacity, z předchozích 304 bude v divadle nově k dispozici celkem 271 míst k sezení,“ doplnila mluvčí s tím, že ale v minulosti právě pohodlí diváků bylo slabinou divadla. „To by se mělo adaptací hlediště také změnit,“ doplnila mluvčí.