Proto je každoročně nutná jarní a podzimní plošná deratizace, která zredukuje stavy především potkanů. Teď v dubnu odborně vyškolení pracovníci začnou klást nástrahy do kanalizací, ale i ke kontejnerovým stáním, na veřejná prostranství či do sklepních prostor domů a na další místa.

Jak vysvětluje mluvčí vodohospodářské společnosti ČEVAK Lenka Zimmelová, na plošném hubení hlodavců se v řadě míst podílí více společností. „Mnohá města a obce totiž nechávají dělat deratizaci souběžně s námi," naznačila. Samotná společnost ČEVAK zajišťuje likvidaci hlodavců v rámci provozovaných vodohospodářských objektů a sítí, například v okolí kanalizačních vpustí, a tyto kroky koordinuje s vedeními radnic.
Právě třeba v samotném Jindřichově Hradci deratizaci zajišťuje více organizací. Podle mluvčí radnice Karolíny Průšové se bude deratizace odehrávat v dubnu. „Akci zabezpečují místní firmy, město, respektive samostatné oddělení správy bytů a společnost Služby města Jindřichův Hradec," sdělila Karolína Průšová.
„Ošetřena bude nejenom kanalizační síť, ale i teplovodní kanály, veřejné plochy a vybrané objekty. Proto doporučujeme zajistit zvýšený dohled nad malými dětmi a chovanými zvířaty, zejména psy," zdůraznila Karolína Průšová.

Vzhledem k tomu, že výskyt hlodavců je pravděpodobný i v okolí obytných domů, hospodářských stavení a na veřejných prostranstvích. Vedení města vyzývá občany ke spolupráci při vyhledávání pobytu hlodavců a majitele pozemků a nemovitostí, aby se k plánované deratizaci připojili. Společný postup totiž zvýší účinnost boje s potkany a dalšími příbuznými.

Ředitel Služeb města Jindřichův Hradec Ivo Ježek upřesňuje, že objednaná specializovaná firma začne s kladením nástrah v polovině dubna.

„My se zabýváme ochranou zejména na veřejných prostranstvích," zmínil Ivo Ježek a doplnil, že společnost ročně na deratizaci vydá třicet tisíc korun.

Město, respektive samostatné oddělení správy bytů, podle její vedoucí Pavly Humlové objednává deratizační službu pro zhruba čtyřiadvacet bytových domů ve vlastnictví města. „Spojuje se více organizací, aby byl zásah co nejúspěšnější," zmínila Pavla Humlová.
Právě pro město deratizaci dělá místní podnikatel Karel Lutovský. „Takzvané deratizační stanice, tedy krabičky s nástrahou, se umisťují především do sklepních prostor, aby k nim nemohly děti ani zvířata. Místo se označí," popisuje. Jako deratizátor musí mít odborné zkoušky, jinak by nemohl nakupovat speciální nástrahy.

„Lidé, když se jim jedna myška dostane do bytu, tak se mohou bránit pastičkou, ale při mírných zimách posledních let se hlodavci mohli snadno přemnožit, proto je důležitá prevence. Naštěstí v Jindřichově Hradci situace tak špatná není," doplnil Karel Lutovský.

Také ve městech a obcích na Třeboňsku se v dubnu uskuteční pravidelná deratizace. „Do kanalizačních šachet a na další vytipovaná místa se zvýšeným výskytem hlodavců, jako jsou například sídliště, centra měst a obcí, bude položeno okolo 150 kilogramů nástrah," sdělila Lenka Zimmelová doplnila, že konkrétně se deratizace týká Třeboně, Břilic, Lomnice nad Lužnicí, Novosedel nad Nežárkou, Suchdola nad Lužnicí, a Českých Velenic.
„Na Dačicku deratizace začíná 4. dubna a potrvá do konce měsíce," doplnila.