Například ve Stráži nad Nežárkou je návrh rozpočtu podle starostky Věry Tomšů již projednaný v podvýborech, dnes nad ním zasednou radní, zítra zastupitelé a poté bude mít možnost si ho prostudovat veřejnost. Schvalovat se bude na konci prosince. „V zásadě bude obsahovat dvě hlavní prioritní investiční akce. Bude pokračovat letos započatá rekonstrukce mostu přes Nežárku v Dolní Lhotě. V současné době již firma připravuje komponenty," uvedla starostka s tím, že letos se proinvestuje zhruba jedna třetina nákladů.

Druhou prioritou je vybudování komunikace, včetně chodníků a osvětlení, ve Vaňkovské ulici. Podle starostky Tomšů se jedná o akci, která zůstala nerealizovaná v letošním roce. V tomto případě se výběrové řízení na dodavatele již blíží ke konci.

Most je na prvním místě v investicích příštího roku také v obci Jarošov nad Nežárkou. Jak sdělil tamní starosta Bohumil Rod, jedná se o most přes řeku v místě zvaném Kruplov. „Čeká nás demolice stávající stavby, která je v havarijním stavu. Museli jsme zde zakázat jízdu pro nákladní auta a zajistit vybudování nového mostu. Celková výše investice se počítá okolo pěti milionů korun," naznačil Bohumil Rod.

Další akce v návrhu rozpočtu , který je již vyvěšený na úřední desce a zastupitelé ho budou schvalovat 16. prosince, se týkají rekonstrukce chodníku kolem hlavní silnice v místní části Zdešov a zateplení tělocvičny, na které má obec žádost o dotaci.

V Chlumu u Třeboně zastupitelé plánují schválení rozpočtu na zasedání 17. prosince. Podle místostarosty Milana Vondrky městys pro příští rok chystá zateplení školy, i když podmínkou bude úspěšná žádost o dotaci. „V posledních letech se daří mít rozpočet schválený ještě do konce roku, protože rozpočtové provizorium není ideálním řešením. Nic se nedá platit a tak dále," míní Milan Vondrka.

Na druhé straně právě s rozpočtovým provizoriem počítají v Českém Rudolci. „Rozpočet budeme připravovat v prosinci," uvedl starosta Antonín Doležal a pokračoval, že mezi hlavní priority pro příští rok patří dobudování vodovodní sítě a opravy obecních komunikací. „A pak je ve hře ještě několik žádostí na zateplení budov, ale tam bude záležet, jak bude obec úspěšná," dodal.