„Do té jsou přijímány projekty týkající se ochrany přírody, ekologického poradenství nebo vzdělávání," vysvětlila tisková mluvčí třeboňského úřadu Jitka Bednářová.
Stříbrnou ratolest získal projekt, který na webu www.stromytrebonska.cz vytvořili zaměstnanci odboru životního prostředí v čele s Václavou Fliegelovou. „Jedná se o program, který jsme spustili v loňském roce a stále jej zdokonalujeme a obohacujeme," objasnila. „Tohle ocenění je navíc pro nás určitě impulsem k další práci a soudím podle toho, že svou práci děláme dobře."
Web Stromy Třeboňska slouží návštěvníkům nejen k seznámení se se zelenými velikány v krajině rybníků, ale právě díky interaktivní aplikaci jim poskytne i plnohodnotného průvodce a pomůže naplánovat trasu. Najdete zde i historické informace k dané lokalitě.
Letos se tvůrcům podařilo přidat i další trasy. K šesti, které byly zaměřeny v loňském roce, přibyla pětice nových. „Tentokrát jsme se zaměřili na místa severně od Třeboně až na hranici CHKO Třeboňsko k Jemčině," naznačila Václava Fliegelová. Zájemci si tak mohou naplánovat výlet a projít si trasy předem na on-line mapě nebo virtuálně díky Google Earth. „K dispozici jsou i popisky k jednotlivým místům a historické souvislosti," dodala. Jejím snem je převést jednou tohoto průvodce do tištěné podoby. „Každý nemá možnost si mapy třeba vytisknout," míní.
Protože potenciál, který stromy Třeboňska skýtají, je i v rámci republiky jedinečný, hodlá Václava Fliegelová ve svém snažení pokračovat i nadále. „I díky kladným ohlasům od návštěvníků Třeboně se budeme i dál snažit o další rozšíření tras a materiálů. Vše bude záležet také na financích."

PETRA JOUZOVÁ