… tvrdí vojáci, kteří zažili zahraniční mise ve válkou postižených zemích. Podobný pocit právě teď zažívá stovka vojáků, která se vrátila z půlroční mise v afghánském Lógaru.

Příslušníci 11. jednotky provinčního rekonstrukčního týmu tvořeného zástupci několika vojenských jednotek si v pátek 19. července převzali vyznamenání 
z rukou zástupců Armády ČR, ministerstva obrany i vedení Jindřichova Hradce. „Vítejte doma," přivítal je starosta Stanislav Mrvka, který zdůraznil, že vojáci patří ke zdejšímu městu odjakživa. „Bylo mi ctí vám velet," poděkoval svým podřízeným velitel mise major Vladimír Jelínek.

Součástí slavnostního nástupu byla i modlitba vojenského kaplana Petra Fialy. „Pane Bože, tak jako jsi provázel vojáky v Afghánistánu, prosíme tě, abys je provázel 
i zde, když se opět zařazují do běžného života," řekl Petr 
Fiala. „Prosíme tě, aby dobré věci, které se v Afghánistánu podařily vykonat, měly trvalou hodnotu," dodal kaplan a připomněl také, že vojáci mezi sebou uspořádali i finanční sbírku pro kolegu z Jindřichova Hradce v nouzi.

Slavnostního nástupu se zúčastnili i veteráni z druhé světové války, plukovník Ján Bačík a brigádní generál Jaroslav Klemeš.

„Kdybych byl mladý, šel bych do mise znovu," svěřil se Jaroslav Klemeš, který se za války zúčastnil parašutistického výcviku v Anglii a počátkem roku 1945 seskočil do Protektorátu.