Trestní oznámení na neznámého pachatele podala Záchranná stanice Pavlov na Havlíčkobrodsku. Podle jejího vedoucího Zbyška Karafiáta právě zde tělo uhynulého vzácného dravce skončilo. Předal ho tam provozovatel záchranné stanice živočichů v Telči Pavel Dvořák, který orla v lese u Olšan s nálezcem vyzvedl. „Volal mi muž, který ho našel, tak jsem tam s ním došel a mrtvého ptáka převezl do Pavlova," uvedl.

V Pavlově nyní podle Zbyška Karafiáta čekají, až policie rozhodne o pitvě orla, která by měla potvrdit, zda byl otrávený zakázanou látkou karbofuran. Poznamenal, že na Dačicku to není první případ.

„Bohužel, lidé tuto látku, respektive pesticid, který je od roku 2008 zakázaný, stále využívají na nástrahy na škodnou. Jenomže orel má výborný zrak, návnadu rychle najde a otráví se, ačkoliv jed pro něho nebyl určený," vysvětluje Zbyšek Karafiát.

Navíc připomíná, že tato látka je nebezpečná i pro lidský organismus, stačí dotyk. „Trávení živočichů se v poslední době dost rozmáhá a má vysokou společenskou nebezpečnost. Stačí aby návnadu sebralo dítě, které ji může i ochutnat, nebo pes. Poškození je pak nezvratné," varuje Zbyšek Karafiát.

Jak říká policejní mluvčí Lenka Holická, je vždy těžké prokázat, že orla někdo otrávil. „Návnadu mohl sežrat i v Rakousku a tady zemřít."