Pošty ve Velenicích a Suchdole nejsou vytížené, o opatřeních rozhodne monitoring.


Hodně lidí dojíždí za prací do okolí nebo pracuje na směny. Často nemají ani možnost vyzvednout si po pracovní době na poště zásilky. Většinou čekají na sobotu dopoledne, ale někde nemají ani tuto možnost, jako například v Českých Velenicích, kde je pošta v sobotu zavřená.

„Pracuji pro soukromou firmu, spousta obchodní korespondence chodí přes rakouskou poštu v Gmündu,“ uvedl Martin Mráz z Českých Velenic.

Podle něj se cesta na poštu za hranice vyplatí i za cenu vyššího poplatku. Firma, u které je zaměstnaný, dostává také například obsílky ke správnímu řízení. Musí je tedy vyzvednout včas, což se u sousedů daří bez komplikací.

V Českých Velenicích je pošta v týdnu přes poledne zavřená na dvě až tři hodiny, odpoledne pak je otevřená dvakrát v týdnu do pěti, jinak do čtyř hodin.

Většina zaměstnaných lidí, tak nemá šanci se na poštu dostat. „Zaměstnanci zdejších podniků pracují většinou na směny a lidé nemají možnost dojít si pro doporučené dopisy v otevírací době,“ upřesnil starosta Jaromír Slíva.

Vedení města je podle něj rozhodnuté co nejdříve vstoupit v jednání se zástupci České pošty, podobně jako to již učinili v Suchdole nad Lužnicí. „Rozšíření provozních hodin, zvláště i na sobotu by si zdejší lidé zasloužili,“ uzavřel starosta.

Řešení situace v Suchdole nad Lužnicí iniciovaly stížnosti obyvatel. „Sešli jsme se se zástupci jindřichohradecké pošty i pobočky u nás a jednali jsme o řešení problému,“ uvedl starosta Jan Kronika. V současné době se provádí monitoring nejfrektovanější doby a počtu návštěvníků na místní pobočce pošty. Ten má skončit s prázdninami. Podle jeho vyhodnocení se budou zástupci pošty rozhodovat o dalším postupu.
Naději, která svitla při zahájení jednání, začínají krýt mraky.

„Pošta v Suchdole nad Lužnicí je vytížená na 73 procent, v Českých Velenicích jen na 57 procent. Samozřejmě hledáme alternativy, aby to bylo pro obě strany výhodné, ale můžeme otevírací hodiny jen přesunout, další zaměstnance tam v současné době přijmout nelze,“ vysvětlila tisková mluvčí České pošty Dita Václavíková.