„Chceme pomoci vyřešit problematiku dačické nemocnice. Ta se v budoucnu může stát osmou krajskou nemocnicí, kde zůstane interní i chirurgické oddělení,“ ujistil Zimola.

Jeho slova podporuje i ustanovení koaliční smlouvy, kde stojí, že krajské vedení zahájí neprodleně hledání řešení vedoucího k převzetí nemocnice Dačice a učiní z ní další samostatné zdravotnické zařízení.
Špitál začal mít problémy už na jaře, kdy provozovatel, společnost PP Hospitals, uzavřel interní oddělení a poté dostal od města výpověď z nájmu. Ta vypršela na konci října, ale společnost z Dačic přesto neodešla. Výpověď, kterou dostala, totiž neuznává.

A právě nedořešené právní vztahy mezi městem Dačice a provozovatelem nemocnice stojí v cestě převedení zdravotnického zařízení pod kraj. Hejtman se nechal slyšet, že nechá prověřit všechny smluvní vztahy mezi oběma subjekty a nechá zpracovat právní audit, tak aby bylo možné spolupráci se soukromou společností okamžitě ukončit.
„Veškerá dokumentace je u našeho právního zástupce, takže jestliže nás pan hejtman o ni požádá, tak v tom nevidím problém a rádi mu ji předáme,“ řekl včera Deníku starosta Dačic Rudolf Hájek.

Dodal, že o převzetí nemocnice krajem vedení města stojí a chce v této otázce spolupracovat s novým vedením Jihočeského kraje.
O vyřešení této otázky již dříve jednali s předchozím hejtmanem Janem Zahradníkem. I ten přislíbil Dačicím pomoc, ale rovněž požadoval urychlené vyřešení smluvního vztahu s PP Hospitals.

Protože provozovatel nemocnici do dnešního dne neopustil, podal právní zástupce města už na začátku listopadu žalobu na vyklizení prostor špitálu. Tou se teď zabývá soud.

Starosta Rudolf Hájek nevylučuje svolání schůzky zástupců kraje, města a provozovatele.

najdete v souvisejících článcích.