Jak zmínila místostarostka městaTerezie Jenisová, zatím sice stále spíše čerpají inspiraci, ale nejpozději v září by již mohlo začít mateřské centrum v lázeňském městě fungovat. „Je to opravdu ve velmi rané fázi, přemýšlíme o tom, jakou podobu by centrum mělo mít a kde by mohlo vzniknout," informovala.

Existují podle ní dvě varianty, jak by mohlo centrum pro maminky s malými dětmi fungovat. „Buď by mohlo být pod městem, nebo pod nějakým občanským sdružením, které by bylo nutné pro tuto věc vytvořit," nadnesla místostarostka. Město již vytipovalo i jeden prostor, kde by mateřské centrum mohlo nalézt zázemí. „Je to vedle kulturního centra Roháč v budově domu s pečovatelskou službou v prostoru někdejší ordinace," upřesnila Terezie Jenisová. Jak dodala, vše by se tam dalo přizpůsobit s minimálními náklady.

Inspiraci Třeboňští čerpají i v okolních městech. Na vytvoření mateřského centra s nimi spolupracuje iPetra Brychtová, která v Lomnici nad Lužnicí zajišťuje tyto služby v Lomnickém klubíčku. „Když jsme klub v roce 2012 zakládali, překvapilo nás, jaký je o něj zájem. Za ty dva roky nám tady prošla asi čtyřicítka rodin," vyzdvihuje. Právě její zkušenosti jsou důvodem, proč ji město Třeboň oslovilo. „Ráda bych jim vnesla do všeho takový pohled do reality. U nás je vše v podstatě dobrovolná činnost, podílejí se na tom místní maminky a podařilo se nám získat i pomoc od města. V Třeboni kdyby to fungovalo pod městem, bylo by to daleko stabilnější a udržitelnější," míní Petra Brychtová.

Za vznik nějakého takového zařízení by byly rády i třeboňské maminky.Helena Kalátová Bednářová, která je na mateřské dovolené se svým třítýdenním synem, by mateřské centrum velice uvítala. „Očekávám od toho takové propojení více generací, třeba nejen maminek na mateřské. Už jsem o tom i sama uvažovala a doufám, že se jistě ke mě najde nějaká další maminka, která by v mateřském centru také ráda pomohla," přeje si.

Třeboňské maminky by se tak v budoucnu mohly dočkat nejen možnosti se setkávat, ale něco nového se naučit nebo dovědět. „V první fázi budeme testovat zájem rodičů a moje představa je, že by centrum fungovalo tak dva až tři dny v týdnu a nemělo by jít jen o popovídání maminek, ale i o různé aktivity," vypověděla Terezie Jenisová. V letošním rozpočtu lázeňského města je pro mateřské centrum již předem vyčleněno 300 tisíc korun.

Také dačičtí zastupitelé podpoří podobné aktivity. Ve středu schválili grant jihlavské charitě na provozování mateřského centra a šatníku ve výši 130 tisíc korun za rok. Jak sdělil místostarosta Dačic Jan Bartošek, podmínkou je, aby se mohli rodiče s dětmi v mateřském centru dvakrát týdně scházet a byl pro ně program. Vždy v úterý a ve čtvrtek vždy od 8 do 12 hodin se mohou rodiče s dětmi scházet na faře v Krajířově ulici. Ve středu se pak pravidelně setkávají děti a mládež s postižením a ve čtvrtek od 16 do 17.30 hodin se střídají programy Spolku pro vybudování a udržování katolického domu v Dačicích Tvoření s dětmi nebo Zpívání s dětmi.

Petra Jouzová, Lenka Novotná