Zprovoznil třicet tři babyboxů a zakládá další. Třiašedesátiletý Ludvík Hess a jeho občanské sdružené zachránilo život třiceti jedna dětí. Poslední byla dvouměsíční holčička nalezená v pondělí večer v píseckém babyboxu. „Třicáté první děťátko v 31. babyboxu v Písku. Mám rád čísla a tahle dvě k sobě pasují,“ řekl Ludvík Hess.

Jméno Gabriela Písecká dívce zůstane?
Každému děťátku dávám pracovní jméno, protože by se mi pletla. Ale jeho náhradní rodiče si miminko mohou pojmenovat, jak budou chtít. Pravděpodobně mu na jméno Gabriela Písecká bude vystaven rodný list, ten děťátko potřebuje, aby mohlo získat průkaz pojištěnce a další doklady.

Jak dlouho bude Gabriela v nemocnici?
Pokud je zdravá a pokud jsou písečtí pracovníci sociálního odboru rychlí, tak tam může pobýt několik dní. Nejlepší výkon předání dítěte do péče náhradní rodiny byl v Ústí nad Orlicí, jednalo se o čtyři dny. Uvidíme, jak to půjde v Písku. Ale kdyby pracovníci chtěli, zvládnou to za pár dní.

Za jak dlouho holčičku lékaři z babyboxu vyndali?
Vždy je to otázka několika minut, jedné dvou. Osmi lidem přijde smska. Konkrétní čísla ale nevím, to se musíte zeptat personálu nemocnice.

Při slavnostním otevření píseckého babyboxu přišla informující sms zpráva asi za šest minut…
Ne, ne, ne, mně tentokrát přišla smska v určitou hodinu a za několik minut děťátko v babyboxu vyzvedli.

Ředitel Nemocnice Písek novinářům zakázal odloženou Gabrielu vyfotit. Jak se na problematiku díváte vy?
Je to záležitost etiky, zda fotit nebo nefotit. Já jsem, pravda, hned první děťátko nalezené v babyboxu vyfotil. Snímky miminka s modrým kulichem vyšla v milionovém nákladu, a to opakovaně. Někteří lidé mě za to kritizovali. Nakonec jsem přistoupil na ideu, že děťátka nebudeme fotit.

Odloženou Andělku z Příbrami viděly miliony lidí…
Některé nemocnice děťátka fotí. Záleží, jestli k tomu dají souhlas.

V jižních Čechách je babybox na třech místech. Kromě Písku ještě v Jindřichově Hradci a Strakonicích. Plánujete u nás v kraji počet schránek rozšířit?
Byli bychom rádi, kdyby byl také v Táboře a v Českých Budějovicích, ale tam narážíme na nepochopení pana ředitele Shona, ten raději nechá uhořet babičku, než aby tam zřídil babybox.