Velikonoční prodloužený víkend nabídl milovníkům historie a památek na Jindřichohradecku první letošní příležitost k jejich prohlídce. Kasteláni se shodují, že start sezony se velmi vydařil.

Zámek v Jindřichově Hradci si přišlo prohlédnout přibližně 1200 turistů. „Velmi nás to potěšilo, dokonce to předčilo naše očekávání," vyzdvihl kastelán Jan Mikeš. Jak dodal, pro návštěvníky si tady letos připravili novinku v podobě proměněné expozice druhé prohlídkové trasy v gotickém paláci. „Tématem je svatojiřská legenda," dodal. Poprvé si ji příchozí budou moci prohlédnout 11. srpna.

Jako velice slušný hodnotí začátek letošní turistické sezony v Třeboni. „Pátek dopadl dle mých předpokladů, tipoval jsem, že první den přijde kolem osmdesáti lidí a přišlo jich 91 jak na zámek, tak i na hrobku," informoval kastelán Pavel Hofman. Dodal, že v dalších dvou dnech se návštěvnost pohybovala kolem dvou set turistů denně. „Pondělí bylo o něco slabší, ale průvodci se nezastavili. Prohlídky se konaly skutečně každou hodinu," vyzdvihl.

O poznání méně turistů, toužících využít velikonoční víkend k návštěvě nějakého historického objektu, se vydalo do Dačic. I přesto, že branami místního zámku prošlo jen kolem 250 lidí, jsou tady se zahajovacím víkendem spokojení. „Na to, že se u nás nekonala nějaká větší akce, měli jsme jen velikonoční výzdobu, byla návštěvnost dobrá. Považuji to za hezký start," říká dačická kastelánka Kristýna Dvořáková, která tady letos nahradila dřívějšího vedoucího památkového objektu Jana Mikeše.

Kristýna Dvořáková už ale plánuje zajímavé kulturní akce i rekonstrukce. „O posledním dubnovém víkendu chystáme koncert historické hudby, v červenci to bude tradiční festival Za dačickou kostku cukru nebo dále srpnové Barokní dny a noční prohlídky," vyjmenovala některé.

Novinky se však týkají i vzhledu zámku. Instalována je nově akráda v prvním patře a v budoucnu by se měla rekonstrukce dočkat i zámecká kuchyně. „Připravujeme projekt na rekonstrukci poslední neopravené části zámku, kterou je kuchyně a její zázemí. Ještě není jasné, kdy se to bude dělat. Bude to hodně finančně náročné a pokud by práce začaly letos, tak koncem roku," poznamenala.

Skvělé zahájení hlásí i z Landštejna. „Bylo krásné počasí a přišlo přibližně tisíc lidí. Jsem opravdu moc spokojená," pochvaluje si kastelánka Eliška Niederová. Tolik turistů se na Landštejn vypravilo i přesto, že se na hradě stále opravuje pochozí terasa na velké věži a návštěvníci tak mají k dispozici jen její menší část. „Provádí se tam zaizolování, protože zatékalo na schody," vysvětlila. Rekonstrukce by měla pokračovat ještě v dubnu a květnu. Na hlavní letní sezonu, která se ponese ve znamení Lucemburského rodu, by pak již mělo být vše hotové.

Další významnou novinkou letošního roku bude na Landštejně nepřetržitý prázdninový provoz. „O prázdninách budeme mít otevřeno i v pondělí. Jen to poslední srpnové už bude zavřeno. Vyzkoušíme to a uvidíme, jak to bude fungovat," nastínila Eliška Niederová.

Spoustu novinek letos plánují i na Červené Lhotě, kde sezonu zahájili také velmi úspěšně. „Přišlo kolem 350 lidí denně, což je na březen pěkná návštěvnost. Překvapilo nás, že bylo plno i v zámeckém divadle, kde jsme se rozhodli více věnovat velikonočním svátkům a četlo se z Apokryfů Karla Čapka," kvitoval kastelán Tomáš Horyna.

Na tamním zámku letos vypukne velká rekonstrukce hospodářského křídla a dojít by mělo také k výměně tapet v několika pokojích. „To si myslím bude pro návštěvníky velmi zajímavá proměna," uzavřel.

Petra Lejtnarová