VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdešovští hasiči připravili vepřové hody počtrnácté

Příznivci zabijačkových pochoutek si mohou přijít na svédnes odpoledne ve Zdešově. Nechybí tradiční jitrnice, jelita, tlačenka, škvarky, zabijačkový guláš ani řízky s kočičákem.

29.1.2011
SDÍLEJ:

Vepřové hody ve Zdešově v sobotu 29. ledna 2011Foto: Deník/Jana Hýbková

Jarošov nad Nežárkou/ Zdešov -Vepřové hody pořádali zdešovští dobrovolní hasiči v sobotu odpoledne již počtrnácté. Příznivci zabijačkových pochoutek si tak mohli přijít na své, protože nechyběly tradiční jitrnice, jelita, tlačenka, škvarky, sádlo, zabijačkový guláš, prdelačka ani řízky s kočičákem neboli holečkem.
Z původně téměř „rodinné“ hasičské zabijačky jednoho prasete se totiž postupem let vyvinula akce, na kterou se sjíždějí příznivci ze širokého okolí.
Tentokrát na zdešovské hody padli čtyři vykrmení čuníci o váze 140 až 150 kilo a ještě se něco navíc muselo dokoupit, aby byly zabijačkové pochoutky dokonalé.
„Pomáhá, kdo může, tedy každý, kdo má ruce a nohy, protože většinou se na hodech sejde nebo otočí na tři stovky lidí,“ říká k již tradiční akci starosta místního sboru dobrovolných hasičů František Ráftl.
Podle jeho sdělení je zabijačka roky v režii řezníka Ladislava Hryzáka z Bednárce a jeho hlavního pomocníka Miroslava Dufka. Zabíjí se už ve čtvrtek, v pátek a v sobotu dopoledne se zpracovává.
„Lidé chodí třeba jen nakupovat, jiní ale při hudbě posedí, dnes nám budou hrát Mamuti,“ dodává starosta hasičů. Velký podíl na přípravě mají podle jeho slov samozřejmě i ženy, kterých mají ve sboru dost. Velitel hasičů Miroslav Kučera k tomu hrdě dodává, že ze 180–ti obyvatel Zdešova je jich ve sboru 80.
Všechno maso se ale nezpracuje jenom na hody, část se připraví na uzení a část putuje do mrazáku. „To potom využijeme, když máme brigády,“ upřesnil František Ráftl.
V sobotu se na sporáku zdešovského kulturního domu vařilo také na 40 litrů zabijačkového guláše, dílo vyučeného kuchaře a nyní roky pojišťováka Josefa Lukačoviče.
A jeho recept na pořádný zabijačkový guláš?

„Neplatí poměr cibule a masa 1:1, to by byl moc sladký, takže cibule asi polovinu, ale hezky osmažit dohněda, protože ta dělá barvu. Přidat maso, mletou papriku, zalít a nechat vařit. Potom dochutit solí, pepřem, majoránkou, česnekem a zahustit. Nejlepší je opražená mouka v pekáči v troubě, protože se pak neudělají hrudky, rozmíchaná ve vodě. Správně by se měla dělat jíška na sádle, ale není to nutné. Vnitřnosti jako játra, ledvinky či slezinu je třeba vařit zvlášť, protože potřebují mnohem delší dobu. A pak jen přidat,“ prozradil.

Další akcí, kterou Zdešovští chystají, bude dětské maškarní a potom večer také ples, které se v místním kulturáku uskuteční 3. března.

Autor: Jana Hýbková

29.1.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Blokově čištění ulic. Ilustrační foto.

Blíží se začátek čistění hradeckých ulic

Ilustrační foto

Řečice staví seniorské bydlení i cyklostezku

Kam se můžete v sobotu vydat za zábavou

Jindřichohradecko - Ještě nevíte, kam se v sobotu vypravit za zábavou? Vyberte si z našich tipů.

Bitva u Sudoměře má čtvrté pokračovaní

Sudoměř 24. března - Už počtvrté se v sobotu 235. března vrátí dějiny na místa, kde 25. března 1420 došlo k památné bitvě. Přibližně 400 husitů (včetně žen a dětí), mířících na horu Tábor, dostihli jejich nepřátelé – vojsko strakonických johanitů a katolických šlechticů, přezdívaných Železní páni.

Uzavírka u Diamantu skončila, příští týden začne další

České Budějovice – Řidiči v pátek zajásali, neboť před 14. h byl znovu otevřen pravý jízdní pruh ve směru do města a pravé odbočení na Strakonickou ulici směrem na sídliště Vltava.

Když o víkendu bolí zuby

Jindřichohradecko - Pokud vás o víkendu začnou bolet zuby, pomoc najdete na zubní pohotovosti v Jindřichově Hradci a Dačicích.

Předvolební speciál deníku: Jak splnila vláda své sliby?

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies