VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Zdešovští hasiči připravili vepřové hody počtrnácté

Příznivci zabijačkových pochoutek si mohou přijít na svédnes odpoledne ve Zdešově. Nechybí tradiční jitrnice, jelita, tlačenka, škvarky, zabijačkový guláš ani řízky s kočičákem.

29.1.2011
SDÍLEJ:

Vepřové hody ve Zdešově v sobotu 29. ledna 2011Foto: Deník/Jana Hýbková

Jarošov nad Nežárkou/ Zdešov -Vepřové hody pořádali zdešovští dobrovolní hasiči v sobotu odpoledne již počtrnácté. Příznivci zabijačkových pochoutek si tak mohli přijít na své, protože nechyběly tradiční jitrnice, jelita, tlačenka, škvarky, sádlo, zabijačkový guláš, prdelačka ani řízky s kočičákem neboli holečkem.
Z původně téměř „rodinné“ hasičské zabijačky jednoho prasete se totiž postupem let vyvinula akce, na kterou se sjíždějí příznivci ze širokého okolí.
Tentokrát na zdešovské hody padli čtyři vykrmení čuníci o váze 140 až 150 kilo a ještě se něco navíc muselo dokoupit, aby byly zabijačkové pochoutky dokonalé.
„Pomáhá, kdo může, tedy každý, kdo má ruce a nohy, protože většinou se na hodech sejde nebo otočí na tři stovky lidí,“ říká k již tradiční akci starosta místního sboru dobrovolných hasičů František Ráftl.
Podle jeho sdělení je zabijačka roky v režii řezníka Ladislava Hryzáka z Bednárce a jeho hlavního pomocníka Miroslava Dufka. Zabíjí se už ve čtvrtek, v pátek a v sobotu dopoledne se zpracovává.
„Lidé chodí třeba jen nakupovat, jiní ale při hudbě posedí, dnes nám budou hrát Mamuti,“ dodává starosta hasičů. Velký podíl na přípravě mají podle jeho slov samozřejmě i ženy, kterých mají ve sboru dost. Velitel hasičů Miroslav Kučera k tomu hrdě dodává, že ze 180–ti obyvatel Zdešova je jich ve sboru 80.
Všechno maso se ale nezpracuje jenom na hody, část se připraví na uzení a část putuje do mrazáku. „To potom využijeme, když máme brigády,“ upřesnil František Ráftl.
V sobotu se na sporáku zdešovského kulturního domu vařilo také na 40 litrů zabijačkového guláše, dílo vyučeného kuchaře a nyní roky pojišťováka Josefa Lukačoviče.
A jeho recept na pořádný zabijačkový guláš?

„Neplatí poměr cibule a masa 1:1, to by byl moc sladký, takže cibule asi polovinu, ale hezky osmažit dohněda, protože ta dělá barvu. Přidat maso, mletou papriku, zalít a nechat vařit. Potom dochutit solí, pepřem, majoránkou, česnekem a zahustit. Nejlepší je opražená mouka v pekáči v troubě, protože se pak neudělají hrudky, rozmíchaná ve vodě. Správně by se měla dělat jíška na sádle, ale není to nutné. Vnitřnosti jako játra, ledvinky či slezinu je třeba vařit zvlášť, protože potřebují mnohem delší dobu. A pak jen přidat,“ prozradil.

Další akcí, kterou Zdešovští chystají, bude dětské maškarní a potom večer také ples, které se v místním kulturáku uskuteční 3. března.

Autor: Jana Hýbková

29.1.2011
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Dynamo České Budějovice - FC Hradec Králové.
30

Přímý souboj o post lídra se chvílemi měnil v exhibici

Energetici spolu s lesníky nají plno práce u spadlých drátů před Žďárem.
118

Bouřka odstřihla od elektřiny tisíce domácností

Malého Péťu režisér objevil při americkém fotbalu v Českém Krumlově

Český Krumlov/ROZHOVOR/ - Režisér filmu Václav Malhour, který před několika dny natáčel v Českém Krumlově další záběry do filmu Nabarvené ptáče, říká, že už je v Českém Krumlově pomalu jako doma.

Dačické náměstí rozezní údery kladiv do kovadlin

Dačice – Nejen se zkušenými mistry, ale také s mladými tovaryši černého řemesla se budou moci setkat návštěvníci Dačic, a to v rámci letošního ročníku Kovářských dnů, který začíná v pondělí.

OBRAZEM: Děbolín bavily divadelní hry

Jindřichův Hradec - Trojice divadelních vystoupení, trojice večerů. Děbolín má za sebou další divadelní festival.

Poslední den festivalu Do klobouku rozproudil náměstí

Jindřichův Hradec - Letošní ročník festivalu pouličního umění oživil centrum Hradce.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení