Ze zarostlého zákoutí totiž mizí nejen bujná vegetace, ale jak tvrdí Hradečák Stanislav Maxa, odvážejí se i rozlámané náhrobky. Hřbitov letos získalo od církve, která se o něj z finančních důvodů nemohla starat, město.

„Hřbitov chátral už roky 
a pro všechny, kdo mají vztah k Hradci, je to místo, které má svůj genius loci. I zarostlý působil zajímavým dojmem. Vykácení náletů, z nichž se za dobu bez údržby staly velké stromy, je diskutabilní. Ale náhrobky těch, kdo neplatí za hrobové místo, by se likvidovat nemusely. Vždyť tak se můžeme o mnohých lidech hodně dozvědět a navíc jejich potomci žijící v zahraničí se mohou vydat hledat své předky. A co jim potom řekneme?" ptá se Stanislav Maxa.

Podle jindřichohradeckého místostarosty Bohumila Komínka však na hřbitově dochází jen k údržbě, a to především z důvodu bezpečnosti.
„Odpovědnost za bezpečnost návštěvníků hřbitova, kterou kdysi měla na svých bedrech církev, nyní nese město. Už jsme jednali s některými vlastníky, kteří si budou opravovat hroby. Je potřeba s tím začít něco dělat, dohledávají se ještě další pozůstalí," uvedl.
O tom, jak bude místo 
u kostela svatého Václava vypadat v budoucnu, ale není zatím jasno.

Podle slov hradeckého místostarosty Bohumila Komínka město rozhodně nechce okolí kostela svatého Václava zničit. „Ale nechceme z toho udělat takový skanzen, aby se na to vůbec nesáhlo," tvrdí.

Na hřbitově se podle jeho vyjádření mimo jiné našly poházené litinové kříže, které se v současné době shromažďují.
„Někteří by chtěli, aby se tyto kříže opět postavily a je otázka, kde a jestli se na hřbitově opět postaví, nebo jestli se jen ukáží. Vše se musí doladit. V tuto chvíli tam Služby města dělají opravdu jen běžnou údržbu a ne žádnou likvidaci," vypověděl.

Rozhodně by prý nemělo dojít k tomu, že by místo nakonec vypadalo jako prostor u kostela Nejsvětější Trojice. V letošním roce již město investovalo při úpravách hřbitova u svatého Václava přibližně 190 tisíc korun.
„Zatím děláme takové nejnutnější práce, aby byla zajištěna bezpečnost," zmínil.

Vedení města zároveň jedná s majitelem dalších objektů, které se u kostela nacházejí. „Jednáme s majitelem márnice, abychom ji případně v budoucnu získali do našeho vlastnictví," informoval.

Kostel a hřbitov u svatého Václava by se tak podle Bohumila Komínka měl stát i jedním ze zastavení návštěvníků města, jakýmsi poutním místem.

Kostel má pronajatý pohřební služba Charon, která zde provádí smuteční obřady. Spolumajitel firmy Michal Žoudlík vyčištění hřbitova vítá. „Zatím se vykácely nějaké stromy a nyní se vytahují popadané pomníky. Prostor skutečně zkulturnit potřebuje a město na to má prostředky a může získat dotace. Chodí sem hodné pozůstalých, odhadem třicet procent hrobů je stále udržovaných. Nevím ale, jaký je záměr dál, jak bude hřbitov nakonec vypadat," míní Michal Žoudlík.  (nov, jop)