Jak upozornila auditorka léčebné péče jindřichohradecké nemocnice Jana Beránková, kouření je jedním z největších zdravotních rizik v České republice, ročně na jeho následky umírá víc než 18 tisíc lidí, což je asi 50 denně.

"Cílem je upozornit na rizika spojená s kouřením a motivovat kuřáky, aby alespoň jeden den v roce prožili bez tabáku a zvážili možnost odvykání kouření,“ zmínila. O vyšetření byl v nemocnici velký zájem. Přišel sem i František Šeda ze Slavonic, který je sám odnaučeným kuřákem. Přestal prý asi před pětadvaceti lety a trvalo mu to zhruba čtyři dny. To, že se ode dneška nesmí kouřit v restauracích a hospodách, vítá. "Já chodím tak dvakrát týdně s důchodci. Teď když člověk půjde domů, tak nebude smrdět," říká.

31. května vstoupil v platnost "protikuřácký zákon".
Zákaz kouření. Problém bude noční hluk na ulicích

Naproti tomu Marie Vašková z Kunžaku, která si také nechala změřit tlak a hladinu cukru, míní, že by si o zákazu kouření měli rozhodovat sami hospodští. "Já jsem nekuřák, ale myslím, že kdo bude chtít kouřit, tak kouřit bude. Ale se zákazem bych nesouhlasila. Bylo to odjakživa, že k tomu pivu ta cigareta patří. Lidi už si zvykli, že jsou některé hospody nekuřácké a v jiných se kouří, tak to mohlo zůstat," vypověděla.

Na rozpacích je z nového zákona studentka střední zdravotnické školy v Jindřichově Hradci Tereza Kocarová, která zájemcům při Dnu bez tabáku v jindřichohradecké nemocnici měřila krevní tlak i hodnoty cukru v krvi. "Je to těžké. Na jednu stranu je to dobře. Když někam půjdu, nebudu se bát vzít si pěkné oblečení, protože ho hned potom nebudu muset prát, nebude načichlé kouřem a nebude smrdět. Sama nejsem kuřák, ale vím, co říkají jiní, že k tomu pivu ta cigareta patří. Když si to vezmete, tak kuřák s pivem v ruce taky nepůjde na dětské hřiště, tak co by měly děti co dělat v nějaké hospodě," zmínila.

S tímto názorem se shoduje i Vlastimil Sedlák ze Strmilova, který sám s kouřením skoncoval již v polovině devadesátých let. "Přestal jsem z minuty na minutu, ale za dobu, co jsem kouřil, jsem to zkoušel asi desetkrát. Co se zákazu v hospodách týká, dneska mi to je jedno, ale z pohledu kuřáka, nebo kdybych sám ještě kouřil, tak by mi to vadilo. Vždy se nejvíc vykouřilo u piva. Není to dobré, kuřáci budou nervní," upozornil.