Jako první se v pondělí předvede Denisa Zientková z Čejkovic. Maminka dvou dětí vsadila na vepřové maso s překvapením a bramborovou polévku. „Časová náročnost a fyzické vyčerpání jsou při natáčení nejtěžší,“ uvedla Denisa.

„Myslela jsem, že soutěž je čistě o vaření, ale podle mého názoru nakonec rozhodovaly jiné aspekty. Byla jsem už i ve Výměně manželek – ta mi přišla mnohem lepší. Byla sice drsná, ale odpovídala mým představám o soutěži,“ nechala se slyšet hostitelka, která se prý aspoň díky své účasti v pořadu Prostřeno! hodlá vrátit k rybám. U další soutěžící – Hanky – totiž poznala, že při správné přípravě mohou výborně chutnat.

Ještě před Hankou ale pohostí své kolegy už zmíněný Vojtěch Hudec, který vaří dlouho, často a rád, cibuli krájí jako profík. S králíkem na cibuli a příliš tučnými toasty se ale dámám nezavděčil – tři z nich jeho jídlo ani neochutnaly. On sám se přitom v rámci soutěže pustil do pečeného kapra, kterého nejí ani na Štědrý den. Přesto svého vystoupení v pořadu nelituje. „Čekal jsem alespoň jednoho chlapa. Musím uznat, že jsem se cítil trochu nesvůj,“ konstatoval Vojtěch, který jako správný abstinent pije mléko i k masu.

Středa patří studentce Barboře Halámkové s Českých Budějovic, která upeče kuřecí stehna s jablky a brusinkami. Korunou večeře budou její oblíbené palačinky. „Účast v pořadu je pro mě velkou zkušeností. Našla jsem své hranice,“ sdělila Barbora, pro niž byl nejhorší psychický tlak.

„Přeci jen jde o peníze, a tak se každý snaží vyhrát.“
Svobodná maminka malé Nelinky, Jaroslava Kykrychová z Rapšachu, vaří ve čtvrtek. Její menu tvoří salát s oříšky a záhadná specialita zvaná Sloní uši. Její kolegové ji svými pokrmy příliš nenadchli, ale ne proto, že by byli nešikovní. Jen upravovali maso, které za normálních okolností prostě nejí. „V jídle jsem hodně vybíravá a například nejím ani králíka ani ryby. Obojí se tam vařilo a podávalo. Takže z toho, co jsem dostala na talíř, jsem jen ze slušnosti ochutnala, ale moc jsem to nejedla.“

Páteční finále se odehraje ve víkendovém domku Hany Červenkové z Chlumu u Křemže. Její kapr upečený v ořechové krustě vzbudil přes počáteční rozpaky největší ohlas. Ona sama žádné výrazné překvapení nezažila. „Myslím, že jídlo nebylo celkově špatné, i když se žádná vyložená bomba nekonala,“ řekla Červenková. Nakouknout do pěti domácností v jižních Čechách můžete od pondělí 26. dubna každý všední den v 18 hodin. Vítězem tohoto týdne je Petr (díl vysílaný 23. dubna).

(kul)