Černé pondělí zahájilo týden na silnicích

Sedmapadesátiletý řidič osobního vozu Škoda Fabia z Prahy, jedoucí ve směru od Popelína na Studenou, na rovném úseku za volantem usnul, vůz vjel mimo vozovku, kde narazil do stromu. Manželka, která seděla na předním sedadle, následkům zranění podlehla, nepomohl ani přesun leteckou záchrannou službou do nemocnice v Č. Budějovicích. Těžké zranění utrpěl i vnuk řidiče v dětské autosedačce. Škoda na vozidle se vyšplhala na částku 100 000 korun.
„Nad situací se zamýšlíme. Zdá se ale, že je vše v rukou řidičů a dalších účastníků silničního provozu, jejichž jednání se odvíjí od vůle, nikoliv od objektivních vlivů,“ uvedl včera ke smutné pondělní statistice okresní policejní mluvčí Jaroslav Beran.
Poukázal tak zejména na nekázeň některých řidičů na silnicích, kdy objektivní podmínky, jako je stav vozovky či povětrnostní vlivy, těžko ovlivní třeba rozhodnutí řidiče předjíždět v nebezpečném úseku přes plnou čáru, o dodržování rychlosti ani nemluvě.
„Řidiči, kteří předpisy porušují, tak automaticky svým chováním unaví a vyčerpají i ostatní, což samozřejmě ovlivňuje jejich schopnost řízení,“ dodává Beran s tím, že k chybě za volantem je potom jenom krůček.