Letošní návštěvnost Karlštejna se vyšplhala na 120 100 osob, a to zejména díky zájmu v letních měsících. Ve srovnání s loňskými 212 410 příchozími je to podstatně méně. Svou roli nesehrály ani tak aktuální rekonstrukční práce, běžící za provozu hradu, jako zejména koronavirové zásahy do průběhu sezony. Včetně jarního i podzimního uzavření pro návštěvníky, řady omezení i zásadního úbytku zájemců o prohlídku přijíždějících z ciziny.

Torres del Paine, Chile.
Češi vždy byli velmi aktivními turisty, říká karvinský cestovatel Ivo Petr

Ze stejných důvodů zaznamenala propad počtu návštěvníků většina státem spravovaných památek. Počet jejich návštěvníků sečetl Národní památkový ústav na celkem 3,6 milionu: o milion méně než loni ve srovnatelném období (a celková loňská návštěvnost se vyšplhala dokonce na 5,3 milionu). Zatímco během prázdnin byla návštěvnost srovnatelná s uplynulými lety, na jaře památky kvůli opatřením proti koronaviru zůstaly uzavřeny bezmála po dobu dvou měsíců. A v září přišel opět pokles v reakci na povinné nošení roušek v interiérech.

Předčasně zavřeno

Nyní je předčasně zavřeno – a už je jasné, že na rozdíl od loňska tržby ze vstupného nevylepší ani speciální adventní akce: ty letos neuskuteční. Někde však správci památek naopak zaznamenali nárůst návštěvnosti ve srovnání s loňskem. Týkalo se to to zejména hradních zřícenin; ve středních Českých jde především o Krakovec a Žebrák.

Brdská příroda.
Cestování v době koronaviru: K pěším rodinným výletům lákají Brdy i Český ráj

V celorepublikové desítce nejnavštěvovanějších objektů ve správě Národního památkového ústavu Středočeský kraj kromě Karlštejna letos už další zastoupení nemá. Loni v ní figurovaly ještě Konopiště (na 7. příčce) a Křivoklát (na 9. pozici).

Památky v současné době

- V návaznosti na usnesení vlády památky předčasně ukončily sezonu již v pondělí 12. října; do odvolání jsou uzavřeny i objekty s celoročním provozem

- Peníze za již zakoupené on-line vstupenky na akce a prohlídky s plánovaným termínem od 12. října do 3. listopadu bude Národní památkový ústav vracet zpět v plné výši (kupující by měli dostat e-mail s informacemi o zrušení zakoupené vstupenky a navrácení platby)

- Vzhledem ke koronavirové pandemii se v letošním roce neuskuteční ani tradiční Hradozámecký advent

Zdroj: Národní památkový ústav