Dětské přídavky by se měly zvýšit o 26 procent a dostávat by je měly nově rodiny s příjmem do 3,4násobku životního minima. Podle ministryně práce a sociálních věcí Jany Maláčové bude nově dávku pobírat asi 490 tisíc dětí, nyní ji má zhruba 240 tisíc dětí. S navýšením dávky se počítá od dubna, změnu ještě musí schválit Parlament a podepsat prezident. 

Jaderná elektrárna Temelín
Výběr se zúžil. Vláda schválila čtyři možné lokality pro jaderné uložiště

Kabinet se na novele o sociální podpoře se zvýšením přídavků nedokázal týdny domluvit. Dohoda byla na přidání o 26 procent, ale už ne na tom, kolik dětí by mělo peníze od státu dostávat. Nyní dávku mají domácnosti s příjmem do 2,7 násobku životního minima.

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) chtěla příjmovou hranici zachovat. Maláčová navrhovala posunutí na trojnásobek, 3,4násobek, nebo 3,6násobek minima.

Podle Maláčové se dávka nevalorizovala od roku 2008. V minulém volebním období ji ale zvýšila tehdejší vláda, když přidala 300 korun "pracujícím rodinám". Ministryně uvedla, že by mělo přídavek pobírat zhruba tolik dětí jako v roce 2014. Od té doby rostly výdělky, řada rodin tak stanovený příjem překročila. "Považuji za nespravedlivé, že se rodiny snažily a pracovaly, o pomoc státu ale přišly," uvedla Maláčová. Podle ní by se přídavky měly vyplácet plošně.

Prodloužení programu Antivirus 

Vláda na pondělním jednání prodloužila program Antivirus do konce února. Podnikům, na které dopadla nařízená omezení kvůli epidemii a koronavirová krize, bude stát dál poskytovat příspěvky A i B.

Z programu Antivirus, který má bránit propouštění, se poskytují příspěvky na mzdy. Příspěvkem A stát proplácí celé mzdy s odvody do 50 tisíc korun v zavřených provozech. Poskytuje také 80 procent náhrady lidí v karanténě do 39 tisíckorun superhrubé mzdy.

Ministr zdravotnictví Jan Blatný
Nárůst nakažených pokračuje. Blatný navrhne přesun Česka do pátého stupně

Příspěvkem B úřady práce dorovnávají 60 procent náhrady při omezení výroby a služeb kvůli výpadku poptávky, personálu či surovin do 29 tisíc korun superhrubé mzdy.

"Krize neskončila, a proto trvá i potřeba ochránit zaměstnance před ztrátou místa… A dokud tu nebudeme mít trvalý nástroj ochrany zaměstnanosti v podobě kurzarbeitu, musíme si vystačit s osvědčeným Antivirem," uvedla v tiskové zprávě Maláčová.

Vláda rovněž rozhodla o tom, že platové tarify učitelů se od ledna zvýší o čtyři procenta. Zdravotníkům a pracovníkům v sociálních službách základ výdělku vzroste o deset procent. 

Úleva pro podnikatele

Úlevu pro podnikatele pak oznámila ministryně financí Alena Schillerová. „Vláda mě zmocnila k podpisu dalšího generálního daňového pardonu. Díky tomu prodloužíme faktický odklad daňových povinností všem podnikatelům, jejichž činnost byla bezprostředně omezena nebo zakázána vládními nařízeními,“ informovala. 

Úhrada DPH je odložena až 16. srpna 2021, do 15. dubna vláda promíjí zálohy na silniční daň. „Zároveň odpustíme správní poplatky za žádost o prominutí úroku z prodlení a posečkání, žádost o povolení posečkání, žádost o vrácení daně při dovozu a prominutí celního nedoplatku a mnoho dalších," dodala Schillerová. 

Ministr zahraničí Tomáš Petříček
Česko by mělo uznat antigenní testy i při cestě ze Slovenska, řekl Petříček

Rozhodnutí znamená, že podnikatelům a firmám MF promine úrok z prodlení související s pozdní úhradou DPH za zdaňovací období září 2020, říjen 2020, listopad 2020, prosinec 2020, leden 2021, únor 2021 a březen 2021, popřípadě za 3. a 4. čtvrtletí 2020 a první čtvrtletí 2021. Úrok z prodlení ministerstvo také promine v souvislosti s pozdní úhradou silniční daně za letošní rok.