Hrnečkový borůvkový koláč

Potřebujete: 500 g borůvek, 2 vejce, půl snídaňového hrnku moučkového cukru, půl snídaňového hrnku vlažného mléka, 250 g rozpuštěné Hery, 2 snídaňové hrnky polohrubé mouky, prášek do pečiva, špetka soli, tuk na vymazání pekáče, na drobenku: plátek másla nebo Hery, cukr krupice a hrubá mouka 

Postup: Heru rozpustíme s kastrolku a necháme vychladit. Ve velké míse utřeme vejce s moučkovým cukrem. Přilijeme vlažné mléko, rozpuštěnou a částečně vychladlou Heru, zamícháme. Polohrubou mouku smícháme s práškem do pečiva přidáme k tekuté směsi. Strouhneme citronovou kůru, přidáme špetku soli, zamícháme a těsto vlijeme na tukem vymazaný a hrubou moukou vysypaný plech. Posypeme jej borůvkami a drobenkou, kterou připravíme z plátku másla nebo Hery, krupicového cukru a hrubé mouky (suroviny přidávám tak od oka). Upečeme v troubě vyhřáté na 180 stupňů Celsia asi 30 minut. Vychladlý koláč nakrájíme na kostky a podáváme.