Giganti doby ledové umožňují zblízka poznat 18 vyhynulých tvorů z pravěku. Novinkou pro návštěvníky je paleohřiště, na němž mohou děti objevovat trilobity a jiné fosilie při hře. Do minulosti staré 10 tisíc let se lze na Lipně vydat od 1. července do 29. srpna. Giganti doby ledové čekají u hotelu Racek v Černé v Pošumaví.

Výstava je příležitostí „cestovat v čase“ a seznámit se s tehdy největšími a nejzajímavějšími obyvateli planety. Přesvědčivé modely vznikly díky spolupráci sochařů, modelářů a paleontologů, a to na základě nejnovějších vědeckých poznatků.

Návštěvníci mohou na Lipně „potkat“ celkem 18 vyhynulých tvorů z doby ledové. Navíc zasazených do scenérií přibližujících pravěké prostředí a situace, jaké se v pravěku mohly odehrát. Lidé tak uvidí veledaňka bojujícího o život po napadení smečkou hyen, bez nebezpečí můžou pozorovat lva snažícího se ukořistit prakoně nebo přihlížet marné snaze mamuta dostat se ze spárů lovců. V životní velikosti na výstavě číhají také srstnatý nosorožec, šavlozubý tygr či pozemní lenochod.

Dobu ledovou dokreslují mamutí kly, kosti srstnatých nosorožců nebo parohy veledaňků. Součástí výstavy jsou i čtyři kostry, opět vytvořené v souladu s nejnovějšími vědeckými poznatky.

Malé návštěvníky jistě potěší interaktivní novinka – paleohřiště. Pod skálou s reliéfy fosilií mohou děti na pískovišti objevovat trilobity či lebky šavlozubého tygra a jeskynního medvěda. Zvláště pro děti a dospívající je výstava jedinečnou možností seznámit se s pravou podobou dávno vyhynulých tvorů a dozvědět se více o jejich způsobu života. Něco nového a zajímavého se tak mohou přiučit i o prázdninách. Podrobnosti o době ledové poskytnou doplňující texty.

„V minulém roce byli Giganti na Lipně velmi vyhledávanou výstavou. A to jak pro české, tak zahraniční návštěvníky. Věříme, že se k nám letos díky novému interaktivnímu paleohřišti, kde děti mohou objevovat trilobity a jiné fosilie, vrátí návštěvníci z let předchozích, a přijdou i ti, kteří výstavu ještě neměli možnost zhlédnout. Vidět mamuta, který má téměř 6 metrů na výšku a jeho váha je přes 2 000 kilogramů, a ocitnout se uprostřed vyhynulé megafauny je zážitek, který si malé děti i dospělí chtějí zopakovat,“ říká kurátor výstavy a jednatel společnosti Giganti Filip Kočík.

Zábavu a poučení pro malé i velké nabízí Giganti doby ledové na Lipně po celé prázdniny, zájemci je najdou u hotelu Racek v Černé v Pošumaví. Příslušníci IZS mají letos vstup na výstavu zdarma. Organizátoři jim tímto způsobem chtějí stejně jako v minulém roce vyjádřit poděkování za jejich obětavou a náročnou práci v uplynulých měsících.

 

Výstava Giganti doby ledové: 1. 7. – 29. 8. 2021

U Hotelu Racek v Černé v Pošumaví

Každý den od: 9.30-19.00 hod.

Vstupné:

- dospělí: 150 CZK

- děti, studenti, důchodci, ZTP: 90 CZK

- rodiny (2+2 nebo 3+1): 350 CZK

- IZS: zdarma Více informací na www.giganti.cz

Fakta výstavy:

- největším a nejtěžším modelem je mamut – 5,6 metrů vysoký model o celkové hmotnosti téměř 2 000 kg,

- na vnitřní kostry modelů byla dohromady použita více než tuna železa ,

- celková osrstěná plocha modelů odpovídá přibližně ploše opony Národního divadla,

- všechny odlitky zubů společně dosahují váhy kolem 5 kg,

- výroba jednoho modelu trvá přibližně 3 měsíce,

- nejakčnější pozice výstavy je kůň napadený obrovským lvem.

Pavla Umlaufová