Mateřskou školu v Chlumu u Třeboně navštěvuje v současné době 60 dětí, které jsou rozdělené do třech tříd dle věku. Součástí areálu školky je kromě zahrady také altán. Ten sloužil jako úložný prostor pro hračky využívané při venkovních aktivitách. Snahou pedagogů je naučit děti manuálním činnostem a proto se zřizovatel školy, městys Chlum u Třeboně, rozhodl vybavit altán nářadím pro polytechnickou výchovu a v této souvislosti požádal o příspěvek z krajského rozpočtu. Díky krajské dotaci se nyní děti mohou učit novým a potřebným činnostem.

Nová venkovní dílna mateřské školky v Chlumu u Třeboně.Zdroj: Archiv MŠ

Nová venkovní dílna mateřské školky v Chlumu u Třeboně. Foto: Archiv MŠ

„Vznikly zde úložné prostory, pořídili jsme dva pracovní ponky se svěrákem, pracovní stoly a zakoupili nářadí, jako jsou např. pilky, vrtáky, pilníky, kladívka, kleště a další.“, říká Magdalena Cuřínová, ředitelka mateřské školy a upřesňuje: „Vše zmíněné dává dětem možnost vyzkoušet si různé pracovní činnosti, které přispívají k rozvoji jejich zručnosti, soustředěnosti, kreativity, fyzické zdatnosti, jemné a hrubé motoriky, prostorové představivosti a rozvoji předmatematických představ.“

Některé z učitelek jsou již proškoleny v oblasti polytechnické výchovy a další odborné školení je v plánu. V dílně děti vyrábí objekty k výzdobě školní zahrady, vnitřních prostor MŠ, ozdoby, dárky pro rodiče a další předměty, přičemž využívají také odpadní materiál.

Starostka městyse Chlum u Třeboně Jitka Bednářová dodává: „V dnešní době děti nemají tolik možností, jak v tomto směru zdokonalit manuální zručnost. Do budoucna se jim dovednosti nabité ve školce budou jistě hodit. Podle toho, jak děti dílnu rády využívají, se domnívám, že venkovní pracoviště bylo dobrým krokem a Jihočeskému kraji tímto děkujeme za podporu.“ V podobných aktivitách chce městys pokračovat jak v případě mateřské, tak místní základní školy.

Jitka Bednářová