Rekordní počet, 23 mlékáren z celé republiky se zúčastnil letošního jubilejního 30. ročníku Mlékárenských dnů v Přibyslavi. Situace na trhu s mléčnými výrobky ale není nijak růžová.

„Stále se nedaří přesvědčit některé obyvatele Vysočiny, že kvalita českých výrobků je stejná jako ta z dovozu. Přitom v Rakousku to není problém,“ povzdechl si Lukáš Vlček náměstek hejtmana Kraje Vysočina. To, co některým zákazníkům v obchodech na mléčných výrobcích vadí, je rostoucí cena.

Za špatnou včelařskou sezonu může především změna klimatu. Zatímco vloni trápilo včelaře sucho, letos to bylo špatné jaro.
Letos bude málo medu. Můžou za to rychlokvašení včelaři a rychlý nástup jara

To potvrdila například Kateřina Moravcová z Havlíčkova Brodu. „Mám děti. Mléčné výrobky jíme a vidím každý den, jak cena roste. Hlavně u jogurtů a pribináčků. Uvažujeme, že jejich nákup nějakou dobu omezíme,“ konstatovala.

Roste cena krmení i obalů 

Podle Jiřího Kopáčka z Českomoravského svazu mlékárenského se ale příznivci mléčných výrobků budou muset do budoucna se stoupající cenou smířit. „Může za to například cena obalů. Cena papíru, kartonů a plastových obalů stoupla meziročně o 20 procent. Výkupní cena mléka je 8,85 korun za litr, ale ceny krmení pro zvířata pořád rostou,“ vysvětlil.

Češi vyrážejí ve velkém na nákupy do Polska
Nová lednice, cigarety, levnější máslo. Nákupy v Polsku zažívají opětovný boom

Navíc, jak dodal, se mlékárny a farmáři začínají bát o budoucnost. Straší je podle Kopáčka takzvaný Green deal. „Je to absurdní podpora uhlíkové neutrality. Její stoupenci usilují v budoucnu o nulovou produkci mléčných výrobků. Přitom zrovna mléko může vyvážit možný nedostatek potravin pro miliardy lidí. Mléko kráva nadojí každý den, ale zeleninu sklidíte tak jednou dvakrát do roka,“ poznamenal.

Podle Petra Havla agrárního analytika k tomu směřuje i současný společenský trend. „Děti a senioři považují mléčné výrobky za zdravé. Bohužel střední generace odkojená facebookem odmítá mléčné výrobky jako riziko. Přitom živočišnou bílkovinu lidské tělo potřebuje. Je lékařsky prokázané, že mléčné výrobky a mléko mají pozitivní dopad i na dítě v těle matky. Jejich odmítání zvyšuje riziko, že dítě bude obézní se sníženou inteligencí,“ konstatoval.

Třicetiletá tradice 

Že mlékaři jsou ochotni za svoje místo na slunci bojovat, je podle starosty Přibyslavi Martina Kamaráda právě třicet let trvající tradice Mlékárenských dnů. A také soutěž Mlékárenské výrobky a novinky roku 2021. Organizuje ji Českomoravský svaz mlékárenský. „Zájem byl obrovský. Zúčastnilo se 19 mlékáren, do soutěže přihlásily 73 výrobky z toho bylo 54 novinek,“ upřesnil.

Slepice potřebují výběh, nejlépe zatravněný a osázený stromy, aby měly podle potřeby sluníčko i stín.
Cena vajec neustále stoupá. Lidé kupují slepice na domácí chov

Vyhodnocení odbornou porotou proběhlo v Praze. Jedním z vítězů byla například Savencia Fromage e Dairy z Hesova u Přibyslavi. Podle jejího zástupce Vladimíra Čejny zákazníci hledají zážitky. „Například netradiční chutě. Spojení piva a sýrů nebo vína a sýrů. Rovněž i obal podléhá módě. společnost stárne a to má vliv na to, čemu dává zákazník přednost,“ dodal.