Ráno po první květnové sobotě svědčí v samém centru moravskoslezské metropole o vypité vodce, fernetu, šumivém víně a pivu, pivu, pivu. „Covidové zátiší s radnicí v pozadí,“ říká o smetí pravidelná běžkyně. Naráží na skutečnost, že kvůli čínské nákaze jsou nadále uzavřené restaurační zařízení a lidé se baví – tedy i jí a pijí – v ulicích.

V pondělí 3. května 2021 se otevřelo i Studio Karin v centru Ostravy. Na snímku majitelka Karin Dluhošová.
Lidé jsou zanedbaní! zní z otevřených kadeřnictví a salonů krásy v Ostravě

Hana Lajčíková z radnice Moravské Ostravy a Přívozu potvrzuje, že se to projevuje „především v místech s výdejními okénky“. Kde se sice prodává jídlo i pití v jednorázových obalech, ovšem lidé ho konzumují nedaleko (což je i případ Komenského sadů) a krabičky nebo kelímky vyhazují. A třeba za hodinu dvě po úklidu se koše na smetí plní opět.

Metaři konkrétně v Komenského sadech uklízejí denně na ranních i odpoledních šichtách. Koše vyvážejí v úterý, ve čtvrtek i v sobotu dopoledne a v pátek tu jezdí samosběrný čistící vůz. „Měli bychom se zamyslet nad tím, zdali něčí lenost odnést odpadky o pár metrů dále k prázdnému koši má obvod vyvážit vyšším počtem uklízečů,“ míní Lajčíková.

Nepořádek v Komenského sadech v sobotu ráno 1. května 2021 v Ostravě.Nepořádek v Komenského sadech v sobotu ráno 1. května 2021 v Ostravě.Zdroj: Deník/Vladimír Pryček

S aktuálním fenoménem mohou souviset kontroly policie v podnicích, které mají podle dostupných informací sebou i ty v Ostravě. „Nic nechci komentovat,“ uvádí jeden z nájemců. Provozovatel dřevěného bufetu Krmelec v sadech v Místku má z nouzového stavu stejnou zkušenost, nyní veřejně požaduje vysvětlení důvodu uzavřít načas výdejní okénko.

„My to máme ošetřeno,“ vzkazuje Zuzana Valentová z Myslivny ve stejnojmenném lesoparku mezi Porubou a Krásným Polem. Denně vyčepují, pokud je krásně, i tři stovky piv plus nealko. Všechno ale do „nick-nack“ vratných kelímků s logem této výletní restaurace. Ty jsou jako na festivalech za zálohu padesát korun. Kdo chce, může si je ponechat.

Hrad Bouzov. Ilustrační foto
Bouzov otevřel hradní příkop, vydali se jím první turisté

„Na rozdíl od technických služeb, které podle plných odpadkových košů v ulicích poznají, že lidé více žijí venku, my zase poznáváme, když zůstávají kvůli proticovidovým opatřením uvězněni doma,“ líčí Vladimíra Karasová z OZO Ostrava. Popeláři podle obalů a jejich množství zjišťují, že lidé teď více konzumují i doma a objednávají si v e-shopech.

Vloni se v Ostravě každopádně ve srovnání s předloňským rokem vyhazuje více: Plastů o sedm, skla o dvanáct a papíru o třiadvacet procent! „Nezbývá, než doufat, že otevřené restaurace a obchody sníží množství jednorázových obalů, a zvítězí zdravý rozum velící používat věci opakovaně a předcházet zbytečné tvorbě odpadů,“ dodává Karasová.