Případ se týkal malování pohádkových postav na zdi dětských pokojů, kterému se Zdeňka Dvořáková Kocourková věnovala mezi lety 2010 a 2019. Předmětem sporu byly pohádkové postavy Makové panenky, víly Amálky, Krtečka, včelky Máji, Rákosníčka, Boba a Bobka, ale také postavy z animovaných filmů Hledá se Nemo, Madagaskar, Auta a Spiderman.

Agresivní pes. Ilustrační snímek
Žena se chtěla vykoupat, u rybníka ji zabil velký pes. Policisté případ odložili

„Malování pokojíčků byla to moje srdcovka, nikdy mě neživilo. Obžalovaná jsem pouze za malby, které jsem namalovala v soukromých  dětských pokojíčcích. Žádný z údajně závadných obrázků nebyl mnou namalován na veřejném prostranství typu školka, fasáda budovy, zdravotnické zařízení,“ uvedla před nedávnem Zdeňka Dvořáková Kocourková, která byla dříve opoziční političkou v Šumperku a dnes je radní Olomouckého kraje. Podle trestního zákoníku jí hrozilo vězení na šest měsíců až pět let či peněžitý trest.

Zproštěna obžaloby

Okresní soud v Šumperku v pátek 10. prosince vyhlásil rozsudek, kterým obžalovanou zprostil obžaloby. „Skutek popsaný v obžalobě dle názoru soudu není trestným činem. Obžalovaná se práva odvolání vzdala, státní zástupce se ohledně práva odvolání nevyjádřil, a proto rozsudek není v právní moci,“ sdělil mluvčí soudu René Braun.

Spolu až do smrti. Ilustrační foto
Spolu navěky. Podezřelá smrt manželů z Přeloučska má romantické rozuzlení

Zdeňka Dvořáková Kocourková vnímá zproštění obžaloby jako spravedlivé rozhodnutí.

„Jen je mi líto, že jsem na zprošťující rozhodnutí musela čekat tři roky, kdy byla celá moje rodina vystavena zcela zbytečnému stresu. Můj obhájce Michal Šalomoun u soudu prokázal, jak vysoce erudovaný je,“ reagovala Zdeňka Dvořáková Kocourková na rozsudek.