Od pátečního do sobotního večera vyšetřily laboratoře v regionu 375 suspektních vzorků a 56 vzorků od samoplátců. Z celkových 431 vzorků bylo 15 pozitivních. Sedm patřilo ženám a osm mužů. „V šesti případech se jednalo o studenty 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy na kurzu v Dobronicích u Bechyně. U další studentky se bude test opakovat, laboratorní testy prokázaly takzvaný hraniční výsledek. V dalších čtyřech dnes potvrzených případech šlo o kontakt v rodině, tři se týkají nákazy sportovců, konkrétně jednoho hokejisty, jednoho fotbalisty a jednoho volejbalisty. Jednou šlo o nákazu importovanou z Prahy a jeden případ se týkal muže z Moldávie, který byl s pozitivním výsledkem testován po příjezdu do České republiky,“ uvedla ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje doc. MUDr. Kvetoslava Kotrbová, Ph.D.

Přisáté klíště může člověka pořádně potrápit.
Nemoci od zvířat jsou všude. Obranou je hlavně hygiena

V souvislosti s výskytem COVID-19 u jedné z účastnic kurzu mediků 2. lékařské fakulty Univerzity Karlovy ve výcvikovém středisku UK v Dobronicích u Bechyně na Táborsku bylo v pátek testováno celkem 148 osob – 131 studentů, 9 pedagogů a 8 zaměstnanců kuchyně a střediska. „Všichni pozitivní jsou studenty UK a pocházejí z České republiky a dvě medičky jsou ze Slovenska, byla jsem dnes proto i v kontaktu se slovenskou ambasádou, kterou jsme na tuto skutečnost upozornili. Pozitivní medici zůstávají v tuto chvíli v izolaci, jedna studentka již odjela do domácí izolace. Účastníci kursu, kteří jsou negativní, se v průběhu dne postupně přesouvali do domácí karantény,“ doplnila Kvetoslava Kotrbová. V Jihočeském kraji šlo včera již o šestý hromadný odběr. „Veřejnost neví, jaké taková akce vyžaduje logistické zabezpečení a spolupráci zúčastněných složek. Jaké to je být ve vedru hodiny v ochranných oblecích. A já nemám jinou cestu, než takto veřejně poděkovat sestřičkám a zdravotnickému personálu infekčního oddělení Nemocnice České Budějovice, které jsou u všech hromadných odběrů, pracovníkům Infekčního oddělení Nemocnice Tábor, kolegům z Hasičského záchranného sboru, Zdravotnické záchranné služby a samozřejmě kolegyním z naší KHS. Slyšela jsem slova chvály od testovaných osob i novinářů na organizaci a jsem ráda, že si jejich nasazení lidé všímají. A ještě jednou jim děkuji, dělají pro zdraví Jihočechů hrozně moc,“ poděkovala ředitelka KHS Jihočeského kraje.

„S netrpělivostí sledují fanoušci fotbalového Dynama situaci před nedělním premiérovým utkáním. Všichni hráči a členové realizačního týmu se dnes podrobili kontrolnímu vyšetření, výsledky jsme obdrželi kvečeru. Všech 23 hráčů i 10 členů realizačního týmu jsou negativní a mohou v neděli proti Slavii nastoupit,“ uvedla Kvetoslava Kotrbová.

Cestující na letišti ve Splitu
Češi si koronavirus vozí i ze zahraničí. Nejvíce nakažených přijelo z Chorvatska

Vzhledem ke každodennímu nárůstu nových případů jihočeští hygienici doporučují preventivní nošení roušek v uzavřených místech s větší koncentrací lidí kvůli ochraně osob v rizikových skupinách. Ze stávajících 160 aktivních případů COVID-19 je jich aktuálně evidováno 44 na Českobudějovicku, 33 na Písecku, 29 na Strakonicku, 21 na Táborsku, 13 na Českokrumlovsku, 11 na Prachaticku a devět na Jindřichohradecku. V porovnání s ostatními kraji z hlediska relativního výskytu COVID-19, tedy v počtu pozitivních případů přepočtených na 100 tisíc obyvatel regionu, si jižní Čechy nadále udržují kumulativně se 82,60 nemocnými na 100 tisíc obyvatel (k sobotní 18. hodině) pozici regionu s nejnižším celkovým výskytem COVID-19 v ČR.

„Pro podezření na onemocnění COVID-19 bylo na jihu Čech dosud indikováno k vyšetření celkem 25 746 osob. V povinné karanténě se k sobotní 18. hodině nacházelo 290 osob. Počet vyšetřených samoplátců v regionu se v sobotu zvýšil o 56 na celkových 6 162,“ konstatovala epidemioložka jihočeské KHS MUDr. Jitka Luňáčková.

Pohřeb oběti nemoci covid-19 v brazilském Sao Paulu, 20. května 2020
Ve světe zemřelo přes 800 tisíc lidí s koronavirem. Nejvíce v USA

V jižních Čechách se v současné době mohou samoplátci nechat testovat v odběrových místech všech jihočeských nemocnic s výjimkou českobudějovické. V krajském městě najdou odběrové místo v laboratořích Synlab v ulici U tří lvů. Laboratoř Next clinics znovu testuje samoplátce ve stanu u hlavního vchodu do areálu výstaviště v Husově ulici. Odběry jsou prováděny bez předchozího objednání od pondělí do čtvrtka vždy od 8 do 14 hodin. Synlab už testuje také v Českém Krumlově.

Podle verifikovaných dat KHS bylo v sobotu večer na jihu Čech pozitivních od začátku epidemie 262 žen a 270 mužů. Z celkových 532 dosud potvrzených případů je 107 z Českobudějovicka, 105 z Prachaticka, 85 ze Strakonicka, 82 z Táborska, 60 z Písecka, 55 z Jindřichohradecka a 38 z Českokrumlovska. Mezi pozitivně testovanými v kraji je kumulativně 32 dětí ve věku do 14 let. 114 nemocných je v kategorii od 15 do 24 let, 87 v kategorii od 25 až 34 let, 86 v kategorii od 35 do 44 let, 86 v kategorii od 45 do 54 let a 61 v kategorii od 55 do 64 let. Celkem 66 nemocných patří do nejohroženější věkové skupiny 65+.